Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku? - Edward Chisholm | okładka
Broszurowa ze skrzydełkami
Wydanie: I
ISBN: 978-83-8135-370-0
EAN: 9788381353700
Liczba stron: 464
Wydawnictwo: Otwarte
Format: 135 x 215
Cena detaliczna: 59,99 zł
Tłumaczenie: Jakub Jedliński
Rok wydania: 2024

41,99 zł

41,99 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

59,99 zł - cena detaliczna

Zamów teraz, wyślemy w poniedziałek.
Darmowa dostawa!
Darmowa dostawa!

Kup w pakiecie

Kupuj więcej i oszczędzaj

+
=

79,99 zł

83,98 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

119,98 zł - cena detaliczna

Do koszyka

Opis

„Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku?" Edward Chisholm




Paryż harujący, czyli stolica smaku od kuchni



„Pozory wprawiają w ruch restaurację, podobnie jak to miasto. Różnica między tym, co widoczne, i tym, co ukryte, jest bezkresna jak ocean. Restauracja w rzeczywistości jest oszustwem”.

Edward Chisholm przyjechał do Francji, marząc o przygodzie i znalezieniu swojego miejsca w świecie. Próbując związać koniec z końcem i wybić się jako pisarz, podjął decyzję, która okazała się przełomowa: rozpoczął pracę jako pikolak – asystent kelnera – w jednej z paryskich restauracji. Po drugiej stronie kuchennych drzwi, z dala od oczu gości, poznał oblicze paryskiej gastronomii, które w niczym nie przypomina tego oficjalnego. To świat wyzysku, rywalizacji, klasowości i rasowych uprzedzeń. Świat, z którego tylko nielicznym uda się wydostać.

„Kelner w Paryżu jest próbą opowiedzenia historii ludzi, którzy żyją i pracują po drugiej stronie wahadłowych drzwi oznaczonych tabliczką PRIVÉ, i chociaż częściowego ukazania, jak to jest mieszkać w Paryżu i pracować w paryskiej restauracji”.

Książka Chisholma, skomponowana niczym wytworna francuska kolacja, to demaskacja stolicy smaku. Wyjątkowo ciekawy obraz Paryża – miasta świateł, miłości i... harujących pracowników restauracji.


Zajrzyj do środka

Inni klienci sprawdzali również

51,67 zł 51,67 zł - najniższa cena 64,90 zł - cena detaliczna

19,90 zł 19,90 zł - najniższa cena 19,90 zł - cena detaliczna

Czerwony głód - Anne  Applebaum | mała okładka
-35 %

Czerwony głód

Anne Applebaum

7.7 / 10 (923 ocen)

39,20 zł 37,87 zł - najniższa cena 59,99 zł - cena detaliczna

Kronika pewnego miasta - Pandelis Prevelakis | mała okładka
-25 %

Kronika pewnego miasta

Pandelis Prevelakis

22,29 zł 17,75 zł - najniższa cena 29,90 zł - cena detaliczna

22,50 zł 29,99 zł (-24%) - najniższa cena 49,99 zł (-54%) - cena detaliczna

Inne książki z tej kategorii

Drapieżca. Wspomnienia pilota zdalnego zabójcy - McCurley T. Marck | mała okładka
-43 %

Drapieżca. Wspomnienia pilota zdalnego zabójcy

McCurley T. Marck

6.0 / 10 (23 ocen)

22,79 zł 22,79 zł - najniższa cena 39,99 zł - cena detaliczna

Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą - Kaźmierowski Tomasz, Mizerka Maciej, Paszczak Artur | mała okładka
-29 %

Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą

Kaźmierowski Tomasz, Mizerka Maciej, Paszczak Artur

4.6 / 10 (8 ocen)

28,36 zł 28,77 zł - najniższa cena 39,90 zł - cena detaliczna

Opowieści królowej pustyni - Gertrude Bell | mała okładka
-28 %

Opowieści królowej pustyni

Gertrude Bell

6.2 / 10 (22 ocen)

35,50 zł 35,33 zł - najniższa cena 49,00 zł - cena detaliczna

Kroniki raka - George Johnson | mała okładka
-31 %

Kroniki raka

George Johnson

6.1 / 10 (47 ocen)

24,08 zł 24,08 zł - najniższa cena 34,90 zł - cena detaliczna

Gdzie u diabła jest Osama bin Laden? - Morgan Spurlock | mała okładka
-41 %

Gdzie u diabła jest Osama bin Laden?

Morgan Spurlock

7.2 / 10 (20 ocen)

17,73 zł 17,73 zł - najniższa cena 29,90 zł - cena detaliczna

Opis krainy Gog - Marian Sworzeń | mała okładka
-25 %

Opis krainy Gog

Marian Sworzeń

7.5 / 10 (4 oceny)

29,95 zł 29,24 zł - najniższa cena 39,90 zł - cena detaliczna

Od szczytu do otchłani - Antoni Ferdynand Ossendowski | mała okładka
-37 %

Od szczytu do otchłani

Antoni Ferdynand Ossendowski

7.0 / 10 (1 ocena)

16,16 zł 15,52 zł - najniższa cena 25,50 zł - cena detaliczna

Irak W stanie wojny - Kraśko Piotr | mała okładka
-43 %

Irak W stanie wojny

Kraśko Piotr

6.6 / 10 (62 ocen)

9,63 zł 9,63 zł - najniższa cena 16,90 zł - cena detaliczna

Kibice i okolice Leksykon - Krzysztof Prendecki | mała okładka
-42 %

Kibice i okolice Leksykon

Krzysztof Prendecki

5.6 / 10 (18 ocen)

19,50 zł 33,90 zł (-42%) - najniższa cena 33,90 zł (-42%) - cena detaliczna

Tunezja - Anna Kobus, Krzysztof Kobus | mała okładka
-43 %

Tunezja

Anna Kobus, Krzysztof Kobus

5.7 / 10 (6 ocen)

9,63 zł 9,63 zł - najniższa cena 16,90 zł - cena detaliczna

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Fascynujący reportaż o kulisach paryskiej gastronomii

opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem 2024-04-30
Chcielibyście zobaczyć Paryż od kuchni albo jakąś inną stolicę smaku, danej kuchni? Przejść się pomiędzy stolikami, wejść tylko tam, gdzie wchodzi kucharz, popróbować dania prosto z garnka i zobaczyć jak funkcjonuje całe kuchenne zaplecze restauracji?

Mam dla Was idealną książkę, która umożliwi Wam tę wycieczkę! Mowa tutaj o reportażu „Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku?" autorstwa Edwarda Chisholma, który przez klika lat poznawał kulisy paryskiej gastronomii pracując jako kelner.

Autor opowiada nam swoją historię jak po ukończeniu studiów pojechał z Anglii do Francji z marzeniem o zostaniu pisarzem. Zdecydował się jednak na pracę jako asystent kelnera, w jednej z paryskich restauracji. Ta decyzja pozwoliła mu zobaczyć Paryż od strony, której nie doświadcza większość turystów.

Swoje doświadczenie opisuje z niezwykłą szczerością, pokazując nam, jak naprawdę wygląda praca w paryskiej restauracji. Po drugiej stronie eleganckich potraw i wytwornych kolacji, jest miejsce pełne wyzysku, zaciętej rywalizacji, klasowości i rasowych uprzedzeń. Chisholm demaskuje przed nami Paryż, odsłaniając nam tym samym jego ciemną, brutalną i nieznaną stronę. Pokazuje, że za fasadą miasta świateł, smaku i miłości, kryje się rzeczywistość pełna trudności i nie lada wyzwań.

Jego historia pokazuje blaski i cienie pracy w restauracji, a także walki o przetrwanie jaką musiał stoczyć w jednym z największych miast Europy. To książka, w której z niezwykłą odwagą opisuje swoje zmagania z trudnościami, jakie napotkał na swojej drodze. Zmuszają nas tym samym do refleksji i zmiany spojrzenie na znane z widokówek miasto. Pokazuje nam, że Paryż to nie tylko miejsce marzeń i romantycznych wycieczek, ale także miejsce, gdzie aby przetrwać, trzeba bardzo ciężko pracować.

"Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku?" to fascynujący reportaż, który z pewnością zainteresuje wszystkich, którzy chcą poznać prawdziwe oblicze Paryża. To lektura, która otwiera oczy na brutalne realia życia w stolicy smaku i miłości. Zdecydowanie polecam tę książkę każdemu, kto chce spojrzeć na Paryż z innej perspektywy.

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.

Komentarze nie są potwierdzone zakupem