Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku? - Edward Chisholm | okładka
Broszurowa ze skrzydełkami
Wydanie: I
ISBN: 978-83-8135-370-0
EAN: 9788381353700
Liczba stron: 464
Wydawnictwo: Otwarte
Format: 135 x 215
Cena detaliczna: 59,99 zł
Tłumaczenie: Jakub Jedliński
Rok wydania: 2024

41,99 zł

41,99 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

59,99 zł - cena detaliczna

Zamów teraz, wyślemy w poniedziałek.
Darmowa dostawa!
Darmowa dostawa!

Kup w pakiecie

Kupuj więcej i oszczędzaj

+
=

79,99 zł

83,98 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

119,98 zł - cena detaliczna

Do koszyka

Opis

„Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku?" Edward Chisholm




Paryż harujący, czyli stolica smaku od kuchni



„Pozory wprawiają w ruch restaurację, podobnie jak to miasto. Różnica między tym, co widoczne, i tym, co ukryte, jest bezkresna jak ocean. Restauracja w rzeczywistości jest oszustwem”.

Edward Chisholm przyjechał do Francji, marząc o przygodzie i znalezieniu swojego miejsca w świecie. Próbując związać koniec z końcem i wybić się jako pisarz, podjął decyzję, która okazała się przełomowa: rozpoczął pracę jako pikolak – asystent kelnera – w jednej z paryskich restauracji. Po drugiej stronie kuchennych drzwi, z dala od oczu gości, poznał oblicze paryskiej gastronomii, które w niczym nie przypomina tego oficjalnego. To świat wyzysku, rywalizacji, klasowości i rasowych uprzedzeń. Świat, z którego tylko nielicznym uda się wydostać.

„Kelner w Paryżu jest próbą opowiedzenia historii ludzi, którzy żyją i pracują po drugiej stronie wahadłowych drzwi oznaczonych tabliczką PRIVÉ, i chociaż częściowego ukazania, jak to jest mieszkać w Paryżu i pracować w paryskiej restauracji”.

Książka Chisholma, skomponowana niczym wytworna francuska kolacja, to demaskacja stolicy smaku. Wyjątkowo ciekawy obraz Paryża – miasta świateł, miłości i... harujących pracowników restauracji.


Zajrzyj do środka

Inni klienci sprawdzali również

Histeria i lęk - Freud Sigmund | mała okładka
-37 %

Histeria i lęk

Freud Sigmund

33,14 zł 32,81 zł - najniższa cena 52,50 zł - cena detaliczna

51,67 zł 51,67 zł - najniższa cena 64,90 zł - cena detaliczna

27,38 zł 27,38 zł - najniższa cena 39,00 zł - cena detaliczna

34,44 zł 34,44 zł - najniższa cena 49,90 zł - cena detaliczna

Ośmioro kuzynów - Louisa May Alcott | mała okładka
-38 %

Ośmioro kuzynów

Louisa May Alcott

7.4 / 10 (161 ocen)

28,06 zł 26,80 zł - najniższa cena 44,90 zł - cena detaliczna

Inne książki z tej kategorii

Drapieżca. Wspomnienia pilota zdalnego zabójcy - McCurley T. Marck | mała okładka
-43 %

Drapieżca. Wspomnienia pilota zdalnego zabójcy

McCurley T. Marck

6.0 / 10 (23 ocen)

22,79 zł 22,79 zł - najniższa cena 39,99 zł - cena detaliczna

Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą - Kaźmierowski Tomasz, Mizerka Maciej, Paszczak Artur | mała okładka
-29 %

Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą

Kaźmierowski Tomasz, Mizerka Maciej, Paszczak Artur

4.6 / 10 (8 ocen)

28,36 zł 28,36 zł - najniższa cena 39,90 zł - cena detaliczna

Opowieści królowej pustyni - Gertrude Bell | mała okładka
-28 %

Opowieści królowej pustyni

Gertrude Bell

6.2 / 10 (22 ocen)

35,50 zł 35,50 zł - najniższa cena 49,00 zł - cena detaliczna

Kroniki raka - George Johnson | mała okładka
-31 %

Kroniki raka

George Johnson

6.1 / 10 (47 ocen)

24,08 zł 24,08 zł - najniższa cena 34,90 zł - cena detaliczna

Gdzie u diabła jest Osama bin Laden? - Morgan Spurlock | mała okładka
-41 %

Gdzie u diabła jest Osama bin Laden?

Morgan Spurlock

7.2 / 10 (20 ocen)

17,73 zł 17,73 zł - najniższa cena 29,90 zł - cena detaliczna

Opis krainy Gog - Marian Sworzeń | mała okładka
-25 %

Opis krainy Gog

Marian Sworzeń

7.5 / 10 (4 oceny)

29,95 zł 29,24 zł - najniższa cena 39,90 zł - cena detaliczna

Od szczytu do otchłani - Antoni Ferdynand Ossendowski | mała okładka
-36 %

Od szczytu do otchłani

Antoni Ferdynand Ossendowski

7.0 / 10 (1 ocena)

16,30 zł 15,52 zł - najniższa cena 25,50 zł - cena detaliczna

Irak W stanie wojny - Kraśko Piotr | mała okładka
-43 %

Irak W stanie wojny

Kraśko Piotr

6.6 / 10 (62 ocen)

9,63 zł 9,63 zł - najniższa cena 16,90 zł - cena detaliczna

Kibice i okolice Leksykon - Krzysztof Prendecki | mała okładka
-42 %

Kibice i okolice Leksykon

Krzysztof Prendecki

5.6 / 10 (18 ocen)

19,50 zł 19,50 zł - najniższa cena 33,90 zł - cena detaliczna

Tunezja - Anna Kobus, Krzysztof Kobus | mała okładka
-43 %

Tunezja

Anna Kobus, Krzysztof Kobus

5.7 / 10 (6 ocen)

9,63 zł 9,63 zł - najniższa cena 16,90 zł - cena detaliczna

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Anglik w Paryżu

opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem 2024-07-22
Nie wszystko piękne, co się świeci, ale Paryż w końcu jest miastem światła, glamour i całego tego, przepychu, o jakim marzy aż zbyt wielu. A jaki jest od kuchni albo by być bardziej precyzyjnym od przejścia między wydawką a sala restauracyjną? O tym miejscu z rzadka wspomina się w programach kulinarnych, tak samo jak i kelnerach, ich pomocnikach i całej reszcie zatrudnionych, jacy nie są kucharzami. A szkoda, bo jest równie barwny i jednocześnie pokazujący obraz daleki od tego, co możemy sobie wyobrazić.

O czym jest „Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku"? Najprościej byłoby powiedzieć o pracy w zawodzie wspomnianym w tytule, tyle, że byłoby to ogromny niedopowiedzeniem. Można by również podsumować, iż to alternatywne spojrzenie na miasto, jakie jest symbolem elegancji i wyrafinowania, czy to w modzie, czy w tym, co znajduje się na talerzu. Jednak to też jeszcze nie oddawałoby tego, o czym jest ta książka. Autor niezwykle plastycznie przedstawia czytelnikom nie jakiś fikcyjny obraz, lecz subiektywną panoramę miejsca, poznanego nie jedynie od zewnątrz, lecz przede wszystkim od podszewki. Perspektywa ta jest zupełnie inna i równocześnie doskonale uzupełnia barwny kalejdoskop paryskich widoków. Kolejne rozdziały są niczym filmowe kadry w klimacie nurtu noir oraz realizmu. Autor bez ogródek odziera mit wykwintnych restauracji, lecz nie robi tego w stylu show z programów kulinarnych, lecz od strony ludzi w nich pracujących. To oni tworzą kultowe miejscówki i wzajemnie są przez nie definiowani. Dzięki nim funkcjonują, zachwycają gości i ich podniebienia, lecz rzeczywistość jest o wiele bardziej skomplikowana, bo składa się z życiorysów, często pogmatwanych, oraz niewidocznej dla klientów wojny podjazdowej, jaka toczy się za tabliczką Privé. „Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku" jest lektura, po jakiej nie grozi nam zgaga, za to w jej trakcie poznajemy paryskie smaki, znane jedynie jej mieszkańcom i głęboko skrywane przed turystami i każdym, kto nie przekracza drzwi kuchennych. Rewolucja rewolucją, a wszystko to, co z sobą przyniosła, kończy się zaraz za tym napisem.

Fascynujący reportaż o kulisach paryskiej gastronomii

opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem 2024-04-30
Chcielibyście zobaczyć Paryż od kuchni albo jakąś inną stolicę smaku, danej kuchni? Przejść się pomiędzy stolikami, wejść tylko tam, gdzie wchodzi kucharz, popróbować dania prosto z garnka i zobaczyć jak funkcjonuje całe kuchenne zaplecze restauracji?

Mam dla Was idealną książkę, która umożliwi Wam tę wycieczkę! Mowa tutaj o reportażu „Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku?" autorstwa Edwarda Chisholma, który przez klika lat poznawał kulisy paryskiej gastronomii pracując jako kelner.

Autor opowiada nam swoją historię jak po ukończeniu studiów pojechał z Anglii do Francji z marzeniem o zostaniu pisarzem. Zdecydował się jednak na pracę jako asystent kelnera, w jednej z paryskich restauracji. Ta decyzja pozwoliła mu zobaczyć Paryż od strony, której nie doświadcza większość turystów.

Swoje doświadczenie opisuje z niezwykłą szczerością, pokazując nam, jak naprawdę wygląda praca w paryskiej restauracji. Po drugiej stronie eleganckich potraw i wytwornych kolacji, jest miejsce pełne wyzysku, zaciętej rywalizacji, klasowości i rasowych uprzedzeń. Chisholm demaskuje przed nami Paryż, odsłaniając nam tym samym jego ciemną, brutalną i nieznaną stronę. Pokazuje, że za fasadą miasta świateł, smaku i miłości, kryje się rzeczywistość pełna trudności i nie lada wyzwań.

Jego historia pokazuje blaski i cienie pracy w restauracji, a także walki o przetrwanie jaką musiał stoczyć w jednym z największych miast Europy. To książka, w której z niezwykłą odwagą opisuje swoje zmagania z trudnościami, jakie napotkał na swojej drodze. Zmuszają nas tym samym do refleksji i zmiany spojrzenie na znane z widokówek miasto. Pokazuje nam, że Paryż to nie tylko miejsce marzeń i romantycznych wycieczek, ale także miejsce, gdzie aby przetrwać, trzeba bardzo ciężko pracować.

"Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku?" to fascynujący reportaż, który z pewnością zainteresuje wszystkich, którzy chcą poznać prawdziwe oblicze Paryża. To lektura, która otwiera oczy na brutalne realia życia w stolicy smaku i miłości. Zdecydowanie polecam tę książkę każdemu, kto chce spojrzeć na Paryż z innej perspektywy.

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.

Komentarze nie są potwierdzone zakupem