Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania - Grossman Marc | okładka
Oprawa twarda
Wydanie: Pierwsze
ISBN: 978-83-240-8510-1
EAN: 9788324085101
Liczba stron: 224
Wydawnictwo: Znak Koncept
Format: 165x235mm
Cena detaliczna: 69,99 zł
Tłumaczenie: Eliza Kasprzak-Kozikowska
Rok wydania: 2023

41,99 zł

47,59 zł (-12%) - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

69,99 zł (-40%) - cena detaliczna

Zamów teraz, wyślemy w poniedziałek.
Darmowa dostawa!
Darmowa dostawa!

Kup w pakiecie

Kupuj więcej i oszczędzaj

+
=

73,98 zł

81,58 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

124,98 zł - cena detaliczna

Do koszyka
+
=

137,98 zł

149,90 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

219,98 zł - cena detaliczna

Do koszyka
+
=

89,98 zł

98,58 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

144,98 zł - cena detaliczna

Do koszyka
+
=

86,78 zł

95,18 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

139,98 zł - cena detaliczna

Do koszyka
+
=

46,89 zł

52,49 zł (-10%) - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

79,89 zł (-41%) - cena detaliczna

Do koszyka

Opis

Książka Marca Grossmana "Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania"







100 przepisów na tradycyjne dania szabatowe, nowojorskie klasyki i zanurzoną w koszerności nowoczesność.

Wejdź do kuchni Marca Grossmana, który w Paryżu prowadzi kilka restauracji, i odkryj zarówno smaki ulicznego jedzenia, jak i bardziej intymną kuchnię opartą na tradycyjnych żydowskich przepisach z dzieciństwa autora.

Bajgle, banana bread, bob bowl przywodzą na myśl gwar nowojorskiej ulicy.

Chrupiąca chałka, kugel, czulent, holiszkies, cymes, gefilte fish, strudel subtelnie przemycają ideę szabatu, czasu odpoczynku, bliskości i odnawiania więzi z rodziną. Zadbania o siebie i bliskich.

Poczuj spokój i równowagę płynącą z obcowania z szabatową kuchnią.

W święto Purim upiecz hamantasze, tak słodkie jak smak zwycięstwa, w Chanukę usmaż latkes, a na święto Pesach przygotuj wspaniały talerz sederowy.

Odkryj bogactwo smaków i zapachów rodzących się na styku wielobarwnych kultur.

Marc Grossman – potomek Żydów aszkenazyjskich. Dorastał na Manhattanie, obecnie mieszka w Paryżu, gdzie prowadzi sieć autorskich restauracji. Autor wielu książek kucharskich. W swoich przepisach łączy tradycję z nowoczesnością: kuchnię koszerną z kuchniami świata.

Inni klienci sprawdzali również

26,99 zł 26,99 zł - najniższa cena 59,99 zł - cena detaliczna

20,25 zł 26,99 zł (-24%) - najniższa cena 44,99 zł (-54%) - cena detaliczna

28,64 zł 28,64 zł - najniższa cena 49,90 zł - cena detaliczna

Czarnobyl -  | mała okładka
-28 %

Czarnobyl

7.0 / 10 (1 ocena)

48,89 zł 40,74 zł - najniższa cena 68,25 zł - cena detaliczna

30,59 zł 30,59 zł - najniższa cena 44,99 zł - cena detaliczna

31,95 zł 31,95 zł - najniższa cena 46,99 zł - cena detaliczna

Inne książki z tej kategorii

26,99 zł 26,99 zł - najniższa cena 39,90 zł - cena detaliczna

27,31 zł 27,31 zł - najniższa cena 44,90 zł - cena detaliczna

20,25 zł 20,25 zł - najniższa cena 44,99 zł - cena detaliczna

22,50 zł 22,50 zł - najniższa cena 49,99 zł - cena detaliczna

23,82 zł 23,82 zł - najniższa cena 39,90 zł - cena detaliczna

22,50 zł 22,50 zł - najniższa cena 49,99 zł - cena detaliczna

48,23 zł 48,23 zł - najniższa cena 69,90 zł - cena detaliczna

7 sposobów - Oliver Jamie | mała okładka
-31 %

7 sposobów

Jamie Oliver

7.7 / 10 (19 ocen)

48,29 zł 48,29 zł - najniższa cena 70,00 zł - cena detaliczna

20,25 zł 20,25 zł - najniższa cena 44,99 zł - cena detaliczna

37,39 zł 37,39 zł - najniższa cena 54,99 zł - cena detaliczna

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

świetne przepisy

opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem 2024-01-22
Ta książka jest idealnym dowodem na to, że nasze przeznaczenie ukazuje się dużo wcześniej, zanim tak naprawdę zdamy sobie z niego sprawę. Autor bowiem nie spodziewał się, że podejmując pracę jako szabatowy kucharz w żydowskim stowarzyszeniu studenckim w późniejszym czasie otworzy własne restauracje i napisze kilka książek kucharskich. Wciąż podkreśla, że była to ciężka praca, która wymagała od niego wiele wysiłku oraz cierpliwości. Wszystkie przepisy, które znajdziecie w tej książce są koszerne, czyli zawierają dania w których oddzielone zostało mięso od mleka. To całkowita kuchnia żydowska spisana i przygotowana z dodatkiem ilustracji dań zrobionych przez samego autora. Dział pierwszy to kuchnia szabatowa a w niej przepis na chałkę, smalec ze skwarkami, kugel ziemniaczany, rosół z kury z knedlami z macy, gefilte fish, pieczony łosoś, pieczony kurczak i wiele innych w tym ciast, aż do 109 strony. W drugim dziale mamy przepisy na pozostałe dni. Znajdują się w nich francuskie tosty z chałki, naleśniki marokańskie zwane msemen, pancakes z płatków owsianych, barszcz, tosty z czereśniami i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, bajgle, pączki z dżemem i cukrem pudrem zwane sufganijot, placki z cebulą, smażone ozorki i wiele innych smacznych dań. Od strony 208 znajdziecie aneksy, czyli spis treści wypisanych dań. Wszystkich receptur jest tutaj aż sto i co ciekawe, niektóre samemu można bardzo łatwo przyrządzić. Zanim poznamy przepis, przeczytamy kilka słów bądź zdań od samego autora. W zależności od dania, strona jest podzielona na liczbę osób, która posili się tą porcją, spis produktów, wykonanie ciasta, nadzienia oraz pieczenie, a na stronie obok lub pod przepisem, który nieraz jest krótki, znajduje się zdjęcie końcowe danej potrawy, czy ciasta. We wstępnych słowach autora przed każdym przepisem zdradza nam sekretny składnik, bądź ważność wykonania pewnych działań po kolei. To wszystko ma bowiem wpływ na efekt końcowy. Zdjęcia gotowego dania wyglądają tak smakowicie, że niemal czuć jak pięknie pachną. To książka, która zostanie z nami na dłużej, gdyż niektórych potraw aż żal nie wypróbować samemu. Napisana wspaniałym stylem, dodającym nadziei i utwierdzeniu nas, że możemy być sami wspaniałymi szefami we własnej kuchni. Wydana w twardej, nieco większej oprawie. Bardzo ją polecam:-)

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.

Komentarze nie są potwierdzone zakupem