Konto

Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania Marc Grossman Książka

Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania
31,50 zł
69,99 zł - sugerowana cena detaliczna
Zamów teraz, wyślemy w poniedziałek.
Darmowa dostawa od 299 zł
Do darmowej dostawy brakuje Ci 299,00 zł
Znak Ekstra
Dostawa za 0 zł dla
zamówień od 99 zł
GLS
 
 
Zwykły zakup
Zamówienia od 99 zł
Zamówienia od 149 zł
Zwykły zakup od 7,99 zł
GLS Punkt GLS Kurier GLS
Automat/Punkt GLS
Kurier GLS
7,99 zł
12,99 zł
Zamówienia
od 99 zł
0 zł
Zamówienia
od 149 zł
0 zł
Zwykły zakup 5,99 zł
Znak Punkt odbioru ZNAK
Punkt odbioru ZNAK
5,99 zł
Zamówienia
od 99 zł
0 zł
Zamówienia
od 149 zł
0 zł
Zwykły zakup 14,99 zł
Poczta Polska
InPost PACZKOMAT 24/7
Kurier DPD
Kurier Poczta Polska
14,99 zł
Zamówienia
od 99 zł
14,99 zł
Zamówienia
od 149 zł
0 zł
Zwykły zakup 10,99 zł
Punkt odbioru Poczta Polska
Odbiór w punkcie Orlen
Poczta Polska
Żabka
10,99 zł
Zamówienia
od 99 zł
10,99 zł
Zamówienia
od 149 zł
0 zł

* Płatność przy odbiorze + 5 zł

PayPo Płacę później
Kup teraz, zapłać za 30 dni
Blik Płacę później
Kup teraz, zapłać za 30 dni
Wydawnictwo: Znak Koncept
Rodzaj oprawy: Okładka twarda
Wydanie: Pierwsze
Liczba stron: 224
Format: 165x235
Rok wydania: 2023
Zobacz więcej

Książka Marca Grossmana "Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania"


100 przepisów na tradycyjne dania szabatowe, nowojorskie klasyki i zanurzoną w koszerności nowoczesność. Wejdź do kuchni Marca Grossmana, który w Paryżu prowadzi kilka restauracji, i odkryj zarówno smaki ulicznego jedzenia, jak i bardziej intymną kuchnię opartą na tradycyjnych żydowskich przepisach z dzieciństwa autora. Bajgle, banana bread, bob bowl przywodzą na myśl gwar nowojorskiej ulicy. Chrupiąca chałka, kugel, czulent, holiszkies, cymes, gefilte fish, strudel subtelnie przemycają ideę szabatu, czasu odpoczynku, bliskości i odnawiania więzi z rodziną. Zadbania o siebie i bliskich. Poczuj spokój i równowagę płynącą z obcowania z szabatową kuchnią. W święto Purim upiecz hamantasze, tak słodkie jak smak zwycięstwa, w Chanukę usmaż latkes, a na święto Pesach przygotuj wspaniały talerz sederowy. Odkryj bogactwo smaków i zapachów rodzących się na styku wielobarwnych kultur. Marc Grossman – potomek Żydów aszkenazyjskich. Dorastał na Manhattanie, obecnie mieszka w Paryżu, gdzie prowadzi sieć autorskich restauracji. Autor wielu książek kucharskich. W swoich przepisach łączy tradycję z nowoczesnością: kuchnię koszerną z kuchniami świata.

Szczegółowe informacje na temat książki Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania

Wydawnictwo: Znak Koncept
EAN: 9788324085101
Autor: Marc Grossman
Tłumaczenie: Eliza Kasprzak-Kozikowska
Rodzaj oprawy: Okładka twarda
Wydanie: Pierwsze
Liczba stron: 224
Format: 165x235
Rok wydania: 2023
Data premiery: 2023-11-08
Język wydania: polski
Podmiot odpowiedzialny: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak Sp. z o.o.
Tadeusza Kościuszki 37
30-105 Kraków
PL
e-mail: [email protected]

Metody dostawy

Typ wysyłki Do 298,99 zł Od 299,00 zł
Automat GLS Punkt GLS
Automat GLS Punkt GLS
7,99 zł 0,00 zł
Pocztex Punkt ORLEN Paczka DPD Pickup - Punkt odbioru Pocztex Automat DPD Pickup - Automat paczkowy
Pocztex Punkt ORLEN Paczka DPD Pickup - Punkt odbioru Pocztex Automat DPD Pickup - Automat paczkowy
10,99 zł 0,00 zł
Kurier GLS
Kurier GLS
12,99 zł 0,00 zł
Pocztex - Kurier 48 Kurier - DPD InPost Kurier
Pocztex - Kurier 48 Kurier - DPD InPost Kurier
14,99 zł 0,00 zł
InPost Paczkomat 24/7
InPost Paczkomat 24/7
14,99 zł 0,00 zł
Płatność przy odbiorze +5 zł +5 zł
Typ wysyłki
Punkt odbioru ZNAK
do 29,98 zł do 59,98 zł od 59,99 zł
Gdańsk
Gdańsk – ul. Kartuska 195 A/12 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Gdańsk – ul. Obrońców Wybrzeża 3A lok U5A 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Bydgoszcz
Bydgoszcz – Jerzego Rupniewskiego 11 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Białystok
Białystok – ul. Legionowa 9/1/lok. 29 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Białystok – ul. Warszawska 79 lok. 6 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Częstochowa
Częstochowa – Fonte ul. Jasnogórska 48/1 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Częstochowa – ul. Michałowskiego 11/13 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Gdynia
Gdynia – ul. Krasickiego 10 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Gorzów Wielkopolski
Gorzów Wielkopolski – ul. Garbary 18 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Kraków
Kraków – Przejście podz. Rakowicka i Wita Stwosza 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Kraków – ul. Mitery 8 (obok Kalwaryjskiej) 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Kraków – Nowa Huta, Os. Teatralne 33a 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Kraków – ul. Urzędnicza 30/Lokal 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Kraków – ul. Witosa 39 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Olsztyn
Olsztyn – Punkt Partnerski WIN-CIN ul. Jagielończyka 38 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Poznań
Poznań – Głogowska 60 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Rzeszów
Rzeszów – ul. Podwisłocze 2B/3 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Wrocław
Wrocław – ul. Tęczowa 25 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Wrocław – Tadeusza Kościuszki 49 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Warszawa
Warszawa – ul. Ogrodowa 13/29 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Warszawa – al. Jana Pawła II 61/226 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Warszawa – al. Niepodległości 76/78/111 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Warszawa – ul. Ratuszowa 11 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Kłaj
Kłaj – KŁAJ 650/7 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Skawina
Skawina – Panattoni Park III, ul. Majdzika 15 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Lublin
Lublin – ul. Nadbystrzycka 39 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Łódź
Łódź – Plac Barlickiego BOKS 135 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Ząbki
Ząbki – ul. Hugona Kołłątaja 8A 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
W klubie zakupowym Znak Znak Ekstra zyskujesz darmową dostawę dla zamówień od 99 zł. Sprawdź szczegóły ›

Zainspiruj się podobnymi wyborami

Podobne do Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania

Oceny i recenzje książki Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania

Średnia ocen:
8.00 /10
Liczba ocen:
5
lubimyczytac.pl
Powiedz nam, co myślisz!

Pomóż innym i zostaw ocenę!

Ewelina Przespolewska 22/01/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Ta książka jest idealnym dowodem na to, że nasze przeznaczenie ukazuje się dużo wcześniej, zanim tak naprawdę zdamy sobie z niego sprawę. Autor bowiem nie spodziewał się, że podejmując pracę jako szabatowy kucharz w żydowskim stowarzyszeniu studenckim w późniejszym czasie otworzy własne restauracje i napisze kilka książek kucharskich. Wciąż podkreśla, że była to ciężka praca, która wymagała od niego wiele wysiłku oraz cierpliwości. Wszystkie przepisy, które znajdziecie w tej książce są koszerne, czyli zawierają dania w których oddzielone zostało mięso od mleka. To całkowita kuchnia żydowska spisana i przygotowana z dodatkiem ilustracji dań zrobionych przez samego autora. Dział pierwszy to kuchnia szabatowa a w niej przepis na chałkę, smalec ze skwarkami, kugel ziemniaczany, rosół z kury z knedlami z macy, gefilte fish, pieczony łosoś, pieczony kurczak i wiele innych w tym ciast, aż do 109 strony. W drugim dziale mamy przepisy na pozostałe dni. Znajdują się w nich francuskie tosty z chałki, naleśniki marokańskie zwane msemen, pancakes z płatków owsianych, barszcz, tosty z czereśniami i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, bajgle, pączki z dżemem i cukrem pudrem zwane sufganijot, placki z cebulą, smażone ozorki i wiele innych smacznych dań. Od strony 208 znajdziecie aneksy, czyli spis treści wypisanych dań. Wszystkich receptur jest tutaj aż sto i co ciekawe, niektóre samemu można bardzo łatwo przyrządzić. Zanim poznamy przepis, przeczytamy kilka słów bądź zdań od samego autora. W zależności od dania, strona jest podzielona na liczbę osób, która posili się tą porcją, spis produktów, wykonanie ciasta, nadzienia oraz pieczenie, a na stronie obok lub pod przepisem, który nieraz jest krótki, znajduje się zdjęcie końcowe danej potrawy, czy ciasta. We wstępnych słowach autora przed każdym przepisem zdradza nam sekretny składnik, bądź ważność wykonania pewnych działań po kolei. To wszystko ma bowiem wpływ na efekt końcowy. Zdjęcia gotowego dania wyglądają tak smakowicie, że niemal czuć jak pięknie pachną. To książka, która zostanie z nami na dłużej, gdyż niektórych potraw aż żal nie wypróbować samemu. Napisana wspaniałym stylem, dodającym nadziei i utwierdzeniu nas, że możemy być sami wspaniałymi szefami we własnej kuchni. Wydana w twardej, nieco większej oprawie. Bardzo ją polecam:-)

Anonimowy użytkownik 25/09/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Ta książka jest idealnym dowodem na to, że nasze przeznaczenie ukazuje się dużo wcześniej, zanim tak naprawdę zdamy sobie z niego sprawę. Autor bowiem nie spodziewał się, że podejmując pracę jako szabatowy kucharz w żydowskim stowarzyszeniu studenckim w późniejszym czasie otworzy własne restauracje i napisze kilka książek kucharskich. Wciąż podkreśla, że była to ciężka praca, która wymagała od niego wiele wysiłku oraz cierpliwości. Wszystkie przepisy, które znajdziecie w tej książce są koszerne, czyli zawierają dania w których oddzielone zostało mięso od mleka. To całkowita kuchnia żydowska spisana i przygotowana z dodatkiem ilustracji dań zrobionych przez samego autora. Dział pierwszy to kuchnia szabatowa a w niej przepis na chałkę, smalec ze skwarkami, kugel ziemniaczany, rosół z kury z knedlami z macy, gefilte fish, pieczony łosoś, pieczony kurczak i wiele innych w tym ciast, aż do 109 strony. W drugim dziale mamy przepisy na pozostałe dni. Znajdują się w nich francuskie tosty z chałki, naleśniki marokańskie zwane msemen, pancakes z płatków owsianych, barszcz, tosty z czereśniami i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, bajgle, pączki z dżemem i cukrem pudrem zwane sufganijot, placki z cebulą, smażone ozorki i wiele innych smacznych dań. Od strony 208 znajdziecie aneksy, czyli spis treści wypisanych dań. Wszystkich receptur jest tutaj aż sto i co ciekawe, niektóre samemu można bardzo łatwo przyrządzić. Zanim poznamy przepis, przeczytamy kilka słów bądź zdań od samego autora. W zależności od dania, strona jest podzielona na liczbę osób, która posili się tą porcją, spis produktów, wykonanie ciasta, nadzienia oraz pieczenie, a na stronie obok lub pod przepisem, który nieraz jest krótki, znajduje się zdjęcie końcowe danej potrawy, czy ciasta. We wstępnych słowach autora przed każdym przepisem zdradza nam sekretny składnik, bądź ważność wykonania pewnych działań po kolei. To wszystko ma bowiem wpływ na efekt końcowy. Zdjęcia gotowego dania wyglądają tak smakowicie, że niemal czuć jak pięknie pachną. To książka, która zostanie z nami na dłużej, gdyż niektórych potraw aż żal nie wypróbować samemu. Napisana wspaniałym stylem, dodającym nadziei i utwierdzeniu nas, że możemy być sami wspaniałymi szefami we własnej kuchni. Wydana w twardej, nieco większej oprawie. Bardzo ją polecam:-)

Bestsellery

Z tego samego wydawnictwa

Dołącz do Znak EKSTRA
i oszczędzaj na dostawie!

Jak dołączyć? To proste:

  1. Załóż konto w naszej księgarni
  2. Zapisz się do newslettera
  3. Korzystaj z przywilejów od razu!

Twoje korzyści:

  • Darmowa dostawa od 99 zł z GLS
  • Specjalne zniżki tylko dla klubowiczów
  • Pakiet zakładek Art Ladies za 1 zł
  • Brak opłat za uczestnictwo
Kobieta z telefonem Ikona paczki