Małgorzata Dróżdż-Kalemba to polska pisarka, która pisze książki kucharskie, skupiając się na naturalnych i niekonwencjonalnych składnikach, takich jak jadalne kwiaty czy dzikie rośliny. Jest również doktorem biochemii i biologiem molekularnym. Ukończyła biotechnologię na Wydziale Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz obroniła pracę doktorską na temat wpływu metabolizmu estradiolu na uszkodzenia DNA w limfocytach kobiet w ciąży. Zawodowo prowadzi wykłady z biochemii i dietetyki oraz prowadzi badania naukowe, głównie nad stabilnością genetyczną komórek. Dodatkowo pisze bloga kulinarnego pt. "Trochę inna cukiernia", na którym prezentuje własne przepisy, często wykorzystując w nich jadalne kwiaty, chwasty i części drzew. Małgorzata Dróżdż- Kalemba prowadzi również warsztaty kulinarne i wykłady na temat zdrowego odżywiania oraz jadalnych kwiatów. Jej wykształcenie akademickie przeplata się z pasją do przyrody i gotowania, co skutkuje książkami, które są zarówno pouczające, jak i inspirujące.
Małgorzata Dróżdż-Kalemba – oryginalne książki kucharskie
Małgorzata Dróżdż -Kalemba łączy często w swoich książkach swoją wiedzę naukową z praktycznymi poradami kulinarnymi, zachęcając czytelników do odkrywania niewykorzystanych zasobów otaczającego ich świata przyrody. Jej publikacje zyskały uznanie, dzięki innowacyjnemu podejściu do gotowania i skupieniu się na zrównoważonym rozwoju oraz wykorzystaniu lokalnych, często bezpłatnych składników. Wydawnictwo Pascal opublikowało w 2014 roku książkę Dróżdż-Kalemby, zatytułowaną „Pyszne chwasty”, w której skupiła się na gotowaniu z pospolitych, dzikich roślin, często uważanych za chwasty. W publikacji autorka zamieściła liczne przepisy ukazujące ich kulinarny potencjał. W 2015 roku pojawiła się kolejna książka tej pisarki pt. „Słodki sposób na alergię. Wypieki i desery bez mleka i jajek a czasem bez glutenu”, przydatna dla osób cierpiących na uczulenia pokarmowe. W 2016 roku ukazała się następna publikacja Dróżdż-Kalemby pt. „Jadalne kwiaty. 178 przepisów na dania z kwiatów”, a w 2024 roku jej rozszerzone wydanie, obie nakładem Wydawnictwa Pascal. To samo wydawnictwo pomogło przy publikacji książki pt. „Różane przepisy. Płatki, listki i owoce w kuchni i domowym spa”, w 2017 roku. W pozycji tej Małgorzata Dróżdż -Kalemba wskazuje, że płatki kwiatów mogą być wykorzystane nie tylko jako dodatek do potraw, ale również do zabiegów kosmetycznych. W 2021 roku czytelnicy mogli poznać nowe oryginalne przepisy tej pisarki, czytając jej kolejną książkę pt. „Skarby ogrodu. Szczaw, mirabelki, zielone pomidory i inny pyszne rośliny”. Książka ta przedstawia kulinarne zastosowania często pomijanych produktów ogrodowych.
Informacje o sortowaniu:
sortowanie wg Popularności: Produkty są sortowane według popularności na podstawie kilku czynników: liczby zakupów, ilości i wartości wystawionych ocen, zainteresowania użytkowników mierzonych dodaniem produktu do koszyka lub ulubionych.
sortowanie wg Cena - od najniższej: Produkty są sortowane po aktualnej cenie sprzedaży, od najniższej do najwyższej.
sortowanie wg Cena - od najwyższej: Produkty są sortowane po aktualnej cenie sprzedaży, od najwyższej do najniższej.
sortowanie wg Od najnowszych: Produkty są sortowane według daty premiery. Na początku wyświetlane są najnowsze tytuły, które dopiero trafiły do sprzedaży lub będą dostępne w najbliższym czasie
sortowanie wg Od najstarszych: Produkty są sortowane według daty premiery. Na początku wyświetlane są najstarsze tytuły.