PayPo odbierz kod 30 zł na zakupy
Menu

Małgorzata Dróżdż-Kalemba

Małgorzata Dróżdż-Kalemba to polska pisarka, która pisze książki kucharskie, skupiając się na naturalnych i niekonwencjonalnych składnikach, takich jak jadalne kwiaty czy dzikie rośliny. Jest również doktorem biochemii i biologiem molekularnym. Ukończyła biotechnologię na Wydziale Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz obroniła pracę doktorską na temat wpływu metabolizmu estradiolu na uszkodzenia DNA w limfocytach kobiet w ciąży. Zawodowo prowadzi wykłady z biochemii i dietetyki oraz prowadzi badania naukowe, głównie nad stabilnością genetyczną komórek. Dodatkowo pisze bloga kulinarnego pt. "Trochę inna cukiernia", na którym prezentuje własne przepisy, często wykorzystując w nich jadalne kwiaty, chwasty i części drzew. Małgorzata Dróżdż- Kalemba prowadzi również warsztaty kulinarne i wykłady na temat zdrowego odżywiania oraz jadalnych kwiatów. Jej wykształcenie akademickie przeplata się z pasją do przyrody i gotowania, co skutkuje książkami, które są zarówno pouczające, jak i inspirujące.

Małgorzata Dróżdż-Kalemba – oryginalne książki kucharskie

Małgorzata Dróżdż -Kalemba łączy często w swoich książkach swoją wiedzę naukową z praktycznymi poradami kulinarnymi, zachęcając czytelników do odkrywania niewykorzystanych zasobów otaczającego ich świata przyrody. Jej publikacje zyskały uznanie, dzięki innowacyjnemu podejściu do gotowania i skupieniu się na zrównoważonym rozwoju oraz wykorzystaniu lokalnych, często bezpłatnych składników. Wydawnictwo Pascal opublikowało w 2014 roku książkę Dróżdż-Kalemby, zatytułowaną „Pyszne chwasty”, w której skupiła się na gotowaniu z pospolitych, dzikich roślin, często uważanych za chwasty. W publikacji autorka zamieściła liczne przepisy ukazujące ich kulinarny potencjał. W 2015 roku pojawiła się kolejna książka tej pisarki pt. „Słodki sposób na alergię. Wypieki i desery bez mleka i jajek a czasem bez glutenu”, przydatna dla osób cierpiących na uczulenia pokarmowe. W 2016 roku ukazała się następna publikacja Dróżdż-Kalemby pt. „Jadalne kwiaty. 178 przepisów na dania z kwiatów”, a w 2024 roku jej rozszerzone wydanie, obie nakładem Wydawnictwa Pascal. To samo wydawnictwo pomogło przy publikacji książki pt. „Różane przepisy. Płatki, listki i owoce w kuchni i domowym spa”, w 2017 roku. W pozycji tej Małgorzata Dróżdż -Kalemba wskazuje, że płatki kwiatów mogą być wykorzystane nie tylko jako dodatek do potraw, ale również do zabiegów kosmetycznych. W 2021 roku czytelnicy mogli poznać nowe oryginalne przepisy tej pisarki, czytając jej kolejną książkę pt. „Skarby ogrodu. Szczaw, mirabelki, zielone pomidory i inny pyszne rośliny”. Książka ta przedstawia kulinarne zastosowania często pomijanych produktów ogrodowych.
 
Informacje o sortowaniu:

sortowanie wg Popularności:
Produkty są sortowane według popularności na podstawie kilku czynników: liczby zakupów, ilości i wartości wystawionych ocen, zainteresowania użytkowników mierzonych dodaniem produktu do koszyka lub ulubionych.

sortowanie wg Cena - od najniższej:
Produkty są sortowane po aktualnej cenie sprzedaży, od najniższej do najwyższej.

sortowanie wg Cena - od najwyższej:
Produkty są sortowane po aktualnej cenie sprzedaży, od najwyższej do najniższej.

sortowanie wg Od najnowszych:
Produkty są sortowane według daty premiery. Na początku wyświetlane są najnowsze tytuły, które dopiero trafiły do sprzedaży lub będą dostępne w najbliższym czasie

sortowanie wg Od najstarszych:
Produkty są sortowane według daty premiery. Na początku wyświetlane są najstarsze tytuły.

Bestsellery

Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Wysyłka przed premierą!
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Nowość
Nowość
Wysyłka przed premierą!
Nowość
Nowość
Wysyłka przed premierą!
Zapowiedź
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość