Obiad w Rzymie. Historia świata w jednym posiłku
 - Viestad Andreas | okładka
Znak Koncept

Obiad w Rzymie. Historia świata w jednym posiłku Andreas Viestad

Broszurowa ze skrzydełkami
Wydanie: Pierwsze
ISBN: 978-83-240-7387-0
EAN: 9788324073870
Liczba stron: 272
Wydawnictwo: Znak Koncept
Format: 150x200mm
Cena katalogowa: 44,99 zł
Tłumaczenie: Małgorzata Rost
Rok wydania: 2021

44,99 zł 30,59 zł

Oszczędzasz 14,40 zł
-32 %
Zamów teraz, wyślemy jeszcze dziś!
Darmowa dostawa!
Darmowa dostawa!

Kup w pakiecie

Kupuj więcej i oszczędzaj

+
=

45,58 zł 31,18 zł

oszczędzasz: 14,40 zł
-31 %
Do koszyka
+
=

89,98 zł 61,59 zł

oszczędzasz: 28,39 zł
-31 %
Do koszyka
+
=

94,98 zł 64,59 zł

oszczędzasz: 30,39 zł
-31 %
Do koszyka
+
=

99,98 zł 62,59 zł

oszczędzasz: 37,39 zł
-37 %
Do koszyka
+
=

48,89 zł 33,09 zł

oszczędzasz: 15,80 zł
-32 %
Do koszyka
+
=

134,89 zł 76,59 zł

oszczędzasz: 58,30 zł
-43 %
Do koszyka
+
=

89,89 zł 55,59 zł

oszczędzasz: 34,30 zł
-38 %
Do koszyka
+
=

84,89 zł 46,59 zł

oszczędzasz: 38,30 zł
-45 %
Do koszyka

Opis

OBIAD W RZYMIE

HISTORIA ŚWIATA W JEDNYM POSIŁKU

Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku.

Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta.

Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego.

Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii.

Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację.

Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie:

Jaka jest najlepsza potrawa na świecie?

........................................................................................................................................................

Andreas Viestad, autor książki równie czarującej, co fascynującej, ma prawdziwy dar tworzenia obrazowych scen, snucia opowieści, a co najważniejsze – nakreślania i zgłębiania zależności, dzięki czemu wszystko staje się jasne i ekscytujące.
Nigella Lawson

Andreas Viestad napisał fascynującą, skłaniającą do przemyśleń i zabawną książkę o roli jedzenia w historii. Płynnie porusza się pomiędzy aromatami i smakami posiłku w rzymskiej restauracji a torami dziejów.
Alice Waters

Andreas Viestad jest szefem kuchni, recenzentem kulinarnym, gospodarzem telewizyjnego programu New Scandinavian Cooking, publicystą „The Washington Post” oraz założycielem Geitmyra Culinary Center for Children w Norwegii, fundacji edukującej dzieci na temat kultury żywieniowej. To autor czternastu bestsellerowych książek kucharskich.

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.