Emily Campbell to dietetyk i certyfikowany edukator diabetologiczny, autorka książki kucharskiej, przeznaczonej dla osób chorujących na nerki. Posiada tytuł magistra w dziedzinie żywności i żywienia. Mieszka w Kanadzie, gdzie jest właścicielką firmy Kidney Nutrition, pomagającej osobom chorującym na przewlekłe choroby nerek. Emily Campbell ułatwia swoim klientom zrozumienie zależności między właściwym odżywianiem się, a poprawą zdrowia i opóźnianiem postępującej choroby nerek. Mając w rodzinie osoby z tego typu schorzeniami, jak i dzięki wieloletniemu doświadczeniu jako dietetyk, Emily Campbell wie, jak istotna jest odpowiednio skomponowana dieta i jaki ma ona pozytywny wpływ na osoby chorujące na przewlekłą chorobę nerek. Celem jej działań jest umożliwienie swoim klientom wprowadzenia zmian żywieniowych, dostosowanych ich do indywidualnych preferencji oraz stylu życia.
Emily Campbell – autorka książki z zakresu zdrowia
Emily Campbell wydała w 2023 roku książkę kulinarną, zatytułowaną „Kompletna dieta w chorobach nerek” (Wydawnictwo Vital). Autorka przygotowała w niej dla czytelników, 95 prostych przepisów, wspierających pracę nerek i całego układu moczowego. Publikacja zawiera szczegółowe zalecenia dietetyczne, które pomagają wzmacniać nerki. Emily Campbell przedstawia w niej plany posiłków dla osób z chorobą tego organu, które mają w konsekwencji prowadzić do odzyskania zdrowia. W książce znajduje się lista popularnych produktów i ich wartości odżywcze, a także przegląd wytycznych żywieniowych, które sprzyjają oczyszczaniu organizmu. Można również dowiedzieć się z niej, jakie przybory kuchenne są niezbędne do przygotowywania posiłków, polecanych w książce.