Historia od kuchni. 65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku - Max Miller | okładka
Oprawa twarda
Wydanie: Pierwsze
ISBN: 978-83-813-5343-4
EAN: 9788381353434
Liczba stron: 256
Wydawnictwo: HI:STORY
Format: 203 x 229mm
Cena detaliczna: 89,99 zł
Tłumaczenie: Monika Skowron
Rok wydania: 2023

62,99 zł

57,59 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

89,99 zł - cena detaliczna

Zamów teraz, wyślemy w poniedziałek.
Darmowa dostawa!
Darmowa dostawa!

Kup w pakiecie

Kupuj więcej i oszczędzaj

+
=

107,78 zł

106,58 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

159,98 zł - cena detaliczna

Do koszyka

Opis

Książka Maxa Millera "Historia od kuchni. 65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku"






Masz ochotę na pancakes zrobione według przepisu z XVII wieku i bułeczki, którymi mogła zajadać się Jane Austen? Kusi cię lasagne, przysmak Marco Polo? A może chcesz spróbować lemoniady przygotowanej według receptury z połowy XVII wieku, którą pijał kardynał Richelieu?
Takich przepisów nie znajdziesz w żadnej innej książce! Max Miller, dostosowując dawne receptury do współczesnej kuchni, „przywraca do życia” dania z przeszłości. Dzięki temu przyrządzisz je z tego, co masz w lodówce.
Ponad 60 przepisów z całego świata, piękne zdjęcia potraw i dzieł sztuki – to wszystko pobudzi twoją wyobraźnię i kubki smakowe!

Inni klienci sprawdzali również

Wyspa - Żanna Słoniowska | mała okładka
-55 %

Wyspa

Żanna Słoniowska

6.0 / 10 (73 ocen)

19,31 zł 19,31 zł - najniższa cena 42,90 zł - cena detaliczna

Wyczyny niezrównanego hodży Nasreddina - Idries Shah | mała okładka
-34 %

Wyczyny niezrównanego hodży Nasreddina

Idries Shah

7.0 / 10 (14 ocen)

20,70 zł 20,70 zł - najniższa cena 31,50 zł - cena detaliczna

Opowieści niesamowite 1. Literatura francuska - Opracowanie Zbiorowe | mała okładka
-39 %

Opowieści niesamowite 1. Literatura francuska

Opracowanie Zbiorowe

6.9 / 10 (94 ocen)

29,77 zł 29,77 zł - najniższa cena 49,00 zł - cena detaliczna

Almond Ten, który nie czuł - Sohn Won-Pyung | mała okładka
-41 %

Almond Ten, który nie czuł

Sohn Won-Pyung

7.5 / 10 (2804 ocen)

23,59 zł 23,59 zł - najniższa cena 39,90 zł - cena detaliczna

5,00 zł 22,99 zł (-78%) - najniższa cena 22,99 zł (-78%) - cena detaliczna

Inne książki z tej kategorii

Dieta na twoich zasadach - Tara Stiles | mała okładka
-41 %

Dieta na twoich zasadach

Tara Stiles

7.0 / 10 (9 ocen)

41,00 zł 41,00 zł - najniższa cena 69,90 zł - cena detaliczna

Dieta bulionowa - Kellyann Petrucci | mała okładka
-39 %

Dieta bulionowa

Kellyann Petrucci

7.0 / 10 (1 ocena)

27,31 zł 27,31 zł - najniższa cena 44,90 zł - cena detaliczna

27,99 zł 27,99 zł - najniższa cena 39,99 zł - cena detaliczna

22,50 zł 22,50 zł - najniższa cena 49,99 zł - cena detaliczna

26,80 zł 23,82 zł - najniższa cena 39,90 zł - cena detaliczna

22,50 zł 22,50 zł - najniższa cena 49,99 zł - cena detaliczna

48,23 zł 48,23 zł - najniższa cena 69,90 zł - cena detaliczna

7 sposobów - Oliver Jamie | mała okładka
-31 %

7 sposobów

Jamie Oliver

7.9 / 10 (22 ocen)

48,29 zł 48,29 zł - najniższa cena 70,00 zł - cena detaliczna

20,25 zł 20,25 zł - najniższa cena 44,99 zł - cena detaliczna

38,49 zł 38,49 zł - najniższa cena 54,99 zł - cena detaliczna

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Bardzo ją polecam!

opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem 2024-01-22
Przepięknie wydana w twardej oprawie. Przed wami książka kucharska a w niej sześćdziesiąt pięć oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku. Książkę napisał amerykański kucharz i youtuber, który był również aktorem głosowym. Wewnątrz mamy odtworzone dawne przepisy i związane z nimi historie. Dzieli się na kilka działów, pierwszym jest Świat starożytny, drugim Wyspy Brytyjskie, następnie Europa kontynentalna, Bliski i daleki Wschód oraz Nowy Świat. Poznając powód napisania tej książki kolejny raz przekonałam się, że było dla niego zaplanowane to, czego dokonał, ale by poznać więcej szczegółów musicie przeczytać ją sami:-)
Powiem wam, że ta książka totalnie mnie zaskoczyła. Po pierwsze, nie wiedziałam, że na świecie istniało takie zwierzę jak owca gruboogonowa, której ogon wyglądał jak zaokrąglona końcówka wielkiego aligatora! W tym poznałam też przepis na gulasz jagnięcy. Opisany został przedział na porcje i czas wykonania, a później sam przepis, który był bardzo dokładny i nawet jeśli coś wychodziło by nie tak, to i na to było zwrócenie uwagi. Co ciekawe, przepisy z 1740 roku p.n.e. zapisywane były na babilońskich tabliczkach w ogromnie skrótowej wersji. Strona 22 zaserwowała mi wiedzę na temat ciasta z orzechów tygrysich, a po drugiej stronie receptura była przedstawiona obrazkowo i to na ścianach grobowca Rechmirego, wezyra i głównego doradcy faraonów. Oczywiście te przepisy nie są ustawione chronologicznie. Ciekawostką była też dla mnie magiczna mikstura z 700 roku p.n.e. ze starożytnej Grecji, która pozwalała na obcowanie z bogami, czyli takie dzisiejsze narkotyki. Oprócz apetycznych zdjęć dotyczących przepisów ujrzymy też zdjęcia ważnych w dawnych okresach ludzi, obrazów, monet, restauracji, jaskiń, grobowców, kodeksów, kuchni, zajęć z gotowania oraz władców. Dawne fotografie są hipnotyzujące, gdyż nigdy wcześniej o tych wydarzeniach nie słyszałam, a zdjęcia dań niemal wydzielają z siebie cudowny aromat. Pięknie opisana, zaczynając od suchego przepisu na tabliczce, opisu jak wykonać prawidłowo, po ciekawostki z czasu i historii z daniem serwowanym w tamtym okresie czasu. Mądra, pouczająca i zachwycająca!

Historia od kuchni

opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem 2023-10-23
Ostatnio w moje ręce trafiła książka pt. "Historia od kuchni" amerykańskiego kucharza i youtubera, który prowadzi kanał Tasting History with Max Miller. Mężczyzna łączy w nim treści kulinarne i historyczne. Niesamowite jest to jak odtwarza dawne przepisy i opowiada związane z nimi historie. W tej książce poznacie ciekawe przepisy od starożytności do XX wieku.
Max Miller Miller zabiera swoich czytelników w kulinarną i smakowitą podróż pełną historycznych ciekawostek. Łatwo odnajdziecie w spisie treści to co Was interesuje. Autor precyzyjnie opisuje czynności po kolei oraz podaje przepisy na daną potrawę. Duża baza przepisów, ciekawostki i pięknie wydana książka. Fotografie są bardzo inspirujące.
Macie ochotę poeksperymentować w kuchni?
Koniecznie sięgnijcie po tę książkę.
Gwarantuję Wam prawdziwą ucztę podniebienia.
Jestem zachwycona!
Idealna książka na prezent.

Polecam!

BRUNETTE BOOKS

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.

Komentarze nie są potwierdzone zakupem