Konto

Domowe kiszonki Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena, Sypnik-Pogorzelska Ewa Książka

Domowe kiszonki
31,45 zł
49,99 zł - sugerowana cena detaliczna
Wyślemy w ciągu 24h
Wydawnictwo: RM
Rodzaj oprawy: Okładka broszurowa (miękka)
Wydanie: 5
Liczba stron: 224
Format: 16.2x23.5cm
Rok wydania: 2024
Zobacz więcej

Kup w zestawie

31,45 zł
Kiszonki – leczą, odżywiają, smakują Wraz z modą na zdrowie przyszła moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe – to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności – naturalny, pozbawiony dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na… zamknięcie lata w słoiku. W książce znajdziesz 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do kiszenia, jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują też z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym. Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich nieocenione zalety zdrowotne. Zdrowe i smaczne kiszonki na cztery pory roku

Szczegółowe informacje na temat książki Domowe kiszonki

Wydawnictwo: RM
EAN: 9788381518512
Autor: Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena, Sypnik-Pogorzelska Ewa
Rodzaj oprawy: Okładka broszurowa (miękka)
Wydanie: 5
Liczba stron: 224
Format: 16.2x23.5cm
Rok wydania: 2024
Data premiery: 2024-06-07
Język wydania: polski
Podmiot odpowiedzialny: Wydawnictwo RM
Mińska 25
03-808 Warszawa
PL
e-mail: [email protected]

Zainspiruj się podobnymi wyborami

Podobne do Domowe kiszonki

Inne książki Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena, Sypnik-Pogorzelska Ewa

Oceny i recenzje książki Domowe kiszonki

Średnia ocen:
~ /10
Liczba ocen:
0
Powiedz nam, co myślisz!

Pomóż innym i zostaw ocenę!

17/06/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Może nie uwierzycie, ale kiedyś miałam bzika na punkcie kupowania książek z przepisami. I chociaż mam ich naprawdę duuużo, to jednak to jest pierwsza pozycja, która jest w temacie kiszonek:-) Moja babcia uczyła mnie robić wszystko na oko, ale jak wiadomo, na dziesięć słoików z dwoma zawsze było coś nie tak. Bo na oko, jak to mówią, chłop w szpitalu zmarł:-)Książka jest naprawdę świetna! Wpierw wprowadza nas do świata kiszonek tłumacząc na schemacie czym jest w ogóle fermentacja, czyli tak zwane kiszenie. Dowiecie się co to jest fermentacja masłowa i mlekowa. Czym różni się kiszenie od kwaszenia, oraz mała uwaga na wtyczki producentów dokładających do przetworów ocet. Jeśli ktoś nie zna, to dowie się jakie są zalety kiszonek, a w tym kilka słów o probiotykach i prebiotykach, synbiotykach i mikrobiocie. Może od razu zajrzyjcie na stronę 22, gdzie wypisane jest, kto nie może jeść kiszonek, by zamiast lepiej, nie zrobiło się w waszym organizmie gorzej. Następnie przechodzimy do prawdziwej przyjemności, czyli do przepisu jak samodzielnie zrobić kiszonki i gdzie oraz w czym je przechowywać. Strona 32 to spis przepisów jakie tu znajdziecie, czyli między innymi : zakwas z buraka, kiszone cebulki, kiszona cukinia, kiszone cytryny, dynia, fasolka szparagowa, jabłka, kalafior, kapusta, marchew, ogórki, papryka i wiele innych. Każdy nowy dział, to inny kolor strony poświęcony danemu warzywu i przepisach, które można z nich zrobić. Mamy tu nie tylko kiszenie, ale i przepisy na zupy, drugie dania, koktajle, tatary, sałatki, jogurty, omlety, surówki i wiele innych. Każdy przepis jest poświadczony zdjęciem końcowym gotowego dania. Przepisy dzielą się na spis produktów, przygotowanie i farsze lub sosy. One są bardzo dokładne, gdyż wiemy ile trwa czas przygotowania, bądź odczekania, zanim potrawa, bądź ukiszone rzeczy będą gotowe do spożycia. Napisana łatwo i wyraźnie, nie ma tutaj rzeczy, której bym nie zrozumiała. Oczywiście książka będzie mi służyła na lata, póki nie spamiętam wszystkich przetworów. Serdecznie ją polecam:-)

25/09/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Może nie uwierzycie, ale kiedyś miałam bzika na punkcie kupowania książek z przepisami. I chociaż mam ich naprawdę duuużo, to jednak to jest pierwsza pozycja, która jest w temacie kiszonek:-) Moja babcia uczyła mnie robić wszystko na oko, ale jak wiadomo, na dziesięć słoików z dwoma zawsze było coś nie tak. Bo na oko, jak to mówią, chłop w szpitalu zmarł:-)Książka jest naprawdę świetna! Wpierw wprowadza nas do świata kiszonek tłumacząc na schemacie czym jest w ogóle fermentacja, czyli tak zwane kiszenie. Dowiecie się co to jest fermentacja masłowa i mlekowa. Czym różni się kiszenie od kwaszenia, oraz mała uwaga na wtyczki producentów dokładających do przetworów ocet. Jeśli ktoś nie zna, to dowie się jakie są zalety kiszonek, a w tym kilka słów o probiotykach i prebiotykach, synbiotykach i mikrobiocie. Może od razu zajrzyjcie na stronę 22, gdzie wypisane jest, kto nie może jeść kiszonek, by zamiast lepiej, nie zrobiło się w waszym organizmie gorzej. Następnie przechodzimy do prawdziwej przyjemności, czyli do przepisu jak samodzielnie zrobić kiszonki i gdzie oraz w czym je przechowywać. Strona 32 to spis przepisów jakie tu znajdziecie, czyli między innymi : zakwas z buraka, kiszone cebulki, kiszona cukinia, kiszone cytryny, dynia, fasolka szparagowa, jabłka, kalafior, kapusta, marchew, ogórki, papryka i wiele innych. Każdy nowy dział, to inny kolor strony poświęcony danemu warzywu i przepisach, które można z nich zrobić. Mamy tu nie tylko kiszenie, ale i przepisy na zupy, drugie dania, koktajle, tatary, sałatki, jogurty, omlety, surówki i wiele innych. Każdy przepis jest poświadczony zdjęciem końcowym gotowego dania. Przepisy dzielą się na spis produktów, przygotowanie i farsze lub sosy. One są bardzo dokładne, gdyż wiemy ile trwa czas przygotowania, bądź odczekania, zanim potrawa, bądź ukiszone rzeczy będą gotowe do spożycia. Napisana łatwo i wyraźnie, nie ma tutaj rzeczy, której bym nie zrozumiała. Oczywiście książka będzie mi służyła na lata, póki nie spamiętam wszystkich przetworów. Serdecznie ją polecam:-)

Bestsellery

Nowości

Dołącz do Znak EKSTRA
i oszczędzaj na dostawie!

Jak dołączyć? To proste:

  1. Załóż konto w naszej księgarni
  2. Zapisz się do newslettera
  3. Korzystaj z przywilejów od razu!

Twoje korzyści:

  • Darmowa dostawa od 99 zł z GLS
  • Specjalne zniżki tylko dla klubowiczów
  • Pakiet zakładek Art Ladies za 1 zł
  • Brak opłat za uczestnictwo
Kobieta z telefonem Ikona paczki