Dzika kuchnia - Łukasz Łuczaj | okładka
Nasza Księgarnia

Dzika kuchnia Łukasz Łuczaj

Oprawa twarda
Wydanie: pierwsze
ISBN: 978-83-101-3374-8
EAN: 9788310133748
Liczba stron: 320
Format: 189x245mm
Cena katalogowa: 64,90 zł

64,90 zł 40,15 zł

Oszczędzasz 24,75 zł
-38 %
Zamówienie wyślemy 2019-12-09 Punkty stacjonarne odbioru książek Znak

Kup w pakiecie

Kupuj więcej i oszczędzaj

+
=

104,80 zł 64,09 zł

oszczędzasz: 40,71 zł
-38 %
Do koszyka
+
=

104,80 zł 64,09 zł

oszczędzasz: 40,71 zł
-38 %
Do koszyka

Opis



Zielnik i książka kucharska w jednym!


To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych.

Każdy rozdział to skarbnica wiedzy na temat gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, a także wskazanie, które części rośliny są jadalne. W książce podany jest równiez okres zbioru, substancje czynne i właściwości farmakologiczne roślin, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach.

W książce znajduje się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi czy japońskie ciasteczka z bylicą. Książka jest bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, a także wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie, zaczerpnięte ze zbioru felietonów „W dziką stronę”.

"Ta książka, jak i cała praca Łukasza, jest niesamowitą inspiracją do tworzenia współczesnej kuchni. Warto poznać tajniki natury i tkwiący w niej potencjał…"
Wojciech Modest Amaro, 1*Michelin Star, Atelier Amaro *

"Bez problemu identyfikujemy setki produktów w supermarkecie, natomiast znalezienie jedzenia na łące lub w lesie wydaje się niemożliwe. Łukasz Łuczaj przywraca nam bogactwo gatunków roślin, które służyły wielu pokoleniom. Sprawia, że tajemniczy, bezimienny gąszcz staje się rozpoznawalny, oswojony i smaczny."
Agnieszka Kręglicka, restauratorka, felietonistka

Promocja książki w serwisie Instagram

Kanał Autora na YouTube

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Powrót do przeszłości

2019-08-28
Książka pana Łukasza to odpowiedź na moje zagwostki z zakresu tego, jak żyli ludzie jakis czas temu. żyli długie lata, a siłę czerpali właśnie z naturalnych źródeł, tj. roślin zbieranych na łąkach i polach. Nie chorowali od tych roślin, a my niemalże wszystko skategoryzowaliśmy jako "badyla". Książka pana Łukasza zdecydowanie otwiera oczy na naturalność, a także na bliskość z naturą, czego nie doświadczamy juz zbyt często. Książka mnie zachwyciła i gdy będe miała wolną chwilę z pewnością ruszę na "polowanie" roślin.

Z miłości do przyrody

2019-08-28
Książka "Dzika kuchnia" dumnie prezentuje się na mojej półce z książkami. Książka przybliża nam naturę, a dodatkowo uczy, że pospolita zieleninka to w rzeczywistości ogromny dar i powinniśmy z niego korzystać. Książka pięknie wydana, a dodatkowo polecam po, bądź przed lekturą przestudiować postać Autora - Łukasza Łuczaja. Niezwykły człowiek. Wspiera ruchy ekologiczne i co widać gołym okiem: kocha naturę!

Dzika kuchnia

2019-08-28
Niezwykła książka! To dla mnie pozytywne zaskoczenie! Książkę dorwałam w jakiejś księgarni, a wraz z czytaniem zaczęłam śledzić social media pana Łukasza i - w dużej mierze - jego kanał na youtubie! Super człowiek, piszący o wartościowych rzeczach. Zdecydowanie to książka dla każdego. Dzięki tej pozycji zmotywowałam się do zdrowszego życia. Cenię zioła, lecz do tej pory sięgałam po te zagraniczne, zupełnie nie zdająć sobie sprawy, że nasze łąki i lasy mają takie bogactwa!

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.