Dietojarska kuchnia żydowska (wyd. 2021) - Fania Lewando | okładka
Znak literanova

Dietojarska kuchnia żydowska (wyd. 2021) Fania Lewando

Oprawa twarda
Wydanie: Drugie
ISBN: 978-83-240-7420-4
EAN: 9788324074204
Liczba stron: 272
Wydawnictwo: Znak literanova
Format: 165x230mm
Cena katalogowa: 54,99 zł
Rok wydania: 2021

54,99 zł 41,24 zł

Oszczędzasz 13,75 zł
-25 %
Do dnia 2021-01-25 kupisz tylko na znak.com.pl
Zamów teraz, wyślemy jeszcze dziś!
Książki od 3,90 zł!

Kup w pakiecie

Kupuj więcej i oszczędzaj

+
=

77,98 zł 61,24 zł

oszczędzasz: 16,74 zł
-21 %
Do koszyka
+
=

109,89 zł 74,24 zł

oszczędzasz: 35,65 zł
-32 %
Do koszyka
+
=

104,98 zł 66,24 zł

oszczędzasz: 38,74 zł
-36 %
Do koszyka

Opis

PRZEPISY KUCHNI ŻYDOWSKIEJ
SMAKI, KTÓRE POKOCHALI MARC CHAGALL I WILEŃSKA BOHEMA
KSIĄŻKA KUCHARSKA, KTÓRA ZAGINĘŁA W ZAWIERUSZE WOJENNEJ


Fania Lewando przed wojną prowadziła w Wilnie popularną restaurację serwującą wybrednym gościom wegetariańskie specjały kuchni Żydów aszkenazyjskich.
Łączyła nieoczywiste smaki, gotowała zdrowo, mając świadomość, że tylko bezmięsna dieta i odpowiednia dawka witamin mogą zapewnić dobre samopoczucie.
Jej kulinarny kunszt był szeroko ceniony, nic więc dziwnego, że zaproponowano jej, by wypłynęła w ekskluzywny rejs jako szefowa kuchni serwującej koszerne potrawy na statku Batory.

Potrawami Fani zachwycały się wileńska śmietanka towarzyska i lokalna bohema,
nad ich smakiem rozpływał się też Marc Chagall. Chociaż wywodziła się ze skromnego domu, kulinarny talent przyniósł jej sławę wykraczającą daleko poza Wilno. Tuż przed wybuchem drugiej wojny światowej zdążyła wydać książkę, w której zgromadziła proste, lecz wyśmienite przepisy.

W 1941 roku ślad po Fani zaginął, a książka przepadła w wojennej zawierusze. Po latach została przez przypadek odnaleziona na targach antykwarycznych. Gdyby nie niezwykły zbieg okoliczności, nigdy nie odkrylibyśmy oryginalnych przepisów na:

- bajeczną chałkę,
- doskonały czulent,
- złociste latkes,
- wybitny kugel i wiele innych wspaniałych potraw.

To więcej niż książka kucharska. To opowieść o smakach, które przeniosą nas do przedwojennego Wilna, przybliżą aszkenazyjskie receptury i ideę Tikkun Olam – czynienia świata lepszym dla siebie i innych.

Dietojarska kuchnia żydowska (wyd. 2021)

Galeria

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.