Kasze w roślinnej kuchni regionalnej - Paweł Ochman | okładka
Oprawa miękka
Wydanie: Pierwsze
ISBN: 978-83-670-2265-1
EAN: 9788367022651
Liczba stron: 320
Wydawnictwo: Marginesy
Format: 190x250mm
Cena detaliczna: 54,90 zł
Rok wydania: 2022

32,74 zł

32,74 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

54,90 zł - cena detaliczna

Zamówienie wyślemy 2024-06-24
Darmowa dostawa!
Darmowa dostawa!

Kup w pakiecie

Kupuj więcej i oszczędzaj

+
=

90,33 zł

95,73 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

144,89 zł - cena detaliczna

Do koszyka

Opis

Kasze. Zapomniane, odkąd ziemniaki zawładnęły naszymi stołami. A to one od wieków były podstawą w kuchni wszystkich grup społecznych. W ozdobnej zastawie pojawiały się na królewskich i książęcych stołach. W glinianych misach w chłopskich izbach.

Odkryjcie, jak smaży się kresowe pymchy, piecze pieróg biłgorajski i podkarpackie huski. Poznajcie najlepszy makowiec z kaszą manną z Podkarpacia i słynną fifkę, czyli zupę łódzkich tkaczy. Sprawdźcie, czym różni się smak krupniku kujawskiego od krupniku na wędzonych śliwkach. W jaki sposób na Dolny Śląsk, Śląsk Opolski i Ziemię Lubuską trafiła kasza kukurydziana i co z tym wspólnego mieli górale czadeccy. Dlaczego królowa Anna Jagiellonka kazała sprowadzać do Warszawy kaszę z Radomska oraz jakie przysmaki królowały w domach mieszczan w Warszawie czy Krakowie w dwudziestoleciu międzywojennym.

Poznajcie roślinne wersje wielu regionalnych przysmaków: grysikowca, siekańców, izbickich golasów, szydłowieckich kaloszy, podkarpackich granatów, zawijoków janowickich, kresowej kuleszy i jacznika czy panirochów.

Przed nami przesmaczna przygoda!

***

„Kasze – w różnych odmianach i w rozmaitych odsłonach. Paweł Ochman dokonał rzeczy niebywałej. Po pierwsze, wrócił do produktu, który przez stulecia stanowił podstawę naszego menu, a przez ostatnich kilka dekad niezbyt często gościł na polskich stołach. Po drugie, każdy znajdzie wiele ciekawych faktów dotyczących np. odmian kasz, ich nazw regionalnych czy pochodzenia. Po trzecie wreszcie, jest skierowana do wszystkich i może z niej korzystać każdy, kogo ciekawią nowe smaki. Pozycja obowiązkowa dla pasjonatów gotowania i doskonałe źródło inspiracji”. – prof. Dorota Świtała-Trybek, Uniwersytet Opolski

„Kasze Pawła Ochmana doskonale wpisują się w istniejący nurt zainteresowania regionalnym dziedzictwem kulinarnym w Polsce. Największym atutem tej książki są wybrane w trakcie niezliczonych podróży kulinarnych oryginalne przepisy pozyskane od pań z kół gospodyń wiejskich. Teraz szerokie grono czytelników może we własnym domu sporządzić na bazie kasz zupy, dania obiadowe czy desery, a później wyruszyć w kulinarną podróż po regionach. To obowiązkowa pozycja dla osób odkrywających dziedzictwo kulinarne oraz tych wszystkich, którzy żyją w zgodzie ze „slow life”, a tym samym celebrują posiłki w duchu „slow food”. – dr Dominik Orłowski, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie

„Paweł Ochman to istny fenomen. Prawdziwy autorytet w czasach intelektualnego kryzysu i ekspertów od wszystkiego. Trudno o drugiego podobnego mu pasjonata polskiej kuchni regionalnej i jej bardziej skrupulatnego kronikarza. Niezmiennie chylę czoła przed jego warsztatem, wiedzą i niezwykłą umiejętnością adaptowania starych przepisów do współczesnych czasów”. – Basia Starecka, dziennikarka, w sieci jako NakarmionaStarecka.pl

„Kasze! Jak ja czekałam na tę książkę. Uwielbiam wszystkie, ale gryczana i jaglana to moi faworyci. Paweł podszedł do tematu nieziemsko smacznie! Sosy, gołąbki, pasztety, desery – wszystko oczywiście zrobione z kasz! Ślinotok gwarantowany już od samego patrzenia! Pysznie, wegańsko, zdrowo i regionalnie! Oczywiście, że polecam!” – Zofia Zborowska-Wrona, aktorka

„Paweł Ochman po raz kolejny zabiera nas na ekscytującą wyprawę – do małych wiosek na Pomorzu, domów na Kresach i pod strzechy Podkarpacia. Zaglądamy do garnków pełnych parującej gryczanki, prażymy z nim jagły i robimy krem czekoladowy z kaszy jęczmiennej. Ta książka to apetyczna podróż do korzeni polskiej kuchni i prawdziwy hołd dla kaszy – naszego kulinarnego dziedzictwa”. – Paulina Nawrocka-Olejniczak, dziennikarka i autorka podcastu Zabawy jedzeniem

Inni klienci sprawdzali również

Grand Union - Zadie Smith  | mała okładka
-30 %

Grand Union

Zadie Smith

5.3 / 10 (89 ocen)

34,99 zł 34,99 zł - najniższa cena 49,99 zł - cena detaliczna

38,49 zł 38,49 zł - najniższa cena 54,99 zł - cena detaliczna

Tom Hanks. Enigma
 - Gardner David | mała okładka
-40 %

Tom Hanks. Enigma

David Gardner

6.3 / 10 (74 ocen)

29,99 zł 29,99 zł - najniższa cena 49,99 zł - cena detaliczna

Inne książki z tej kategorii

22,50 zł 22,50 zł - najniższa cena 49,99 zł - cena detaliczna

38,49 zł 38,49 zł - najniższa cena 54,99 zł - cena detaliczna

Przyprawy które leczą - Karolina Szaciłło, Maciej Szaciłło | mała okładka
-43 %

Przyprawy które leczą

Karolina Szaciłło, Maciej Szaciłło

28,44 zł 28,44 zł - najniższa cena 49,90 zł - cena detaliczna

48,29 zł 48,29 zł - najniższa cena 69,99 zł - cena detaliczna

40,17 zł 36,73 zł - najniższa cena 49,90 zł - cena detaliczna

68,40 zł 68,45 zł - najniższa cena 120,00 zł - cena detaliczna

53,99 zł 53,99 zł - najniższa cena 89,99 zł - cena detaliczna

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.

Komentarze nie są potwierdzone zakupem