PRZEPISY KUCHNI ŻYDOWSKIEJ
SMAKI, KTÓRE POKOCHALI MARC CHAGALL I WILEŃSKA BOHEMA
KSIĄŻKA KUCHARSKA, KTÓRA ZAGINĘŁA W ZAWIERUSZE WOJENNEJ
Fania Lewando przed wojną prowadziła w Wilnie popularną restaurację serwującą wybrednym gościom wegetariańskie specjały kuchni Żydów aszkenazyjskich.
Łączyła nieoczywiste smaki, gotowała zdrowo, mając świadomość, że tylko bezmięsna dieta i odpowiednia dawka witamin mogą zapewnić dobre samopoczucie.
Jej kulinarny kunszt był szeroko ceniony, nic więc dziwnego, że zaproponowano jej, by wypłynęła w ekskluzywny rejs jako szefowa kuchni serwującej koszerne potrawy na statku Batory.
Potrawami Fani zachwycały się wileńska śmietanka towarzyska i lokalna bohema,
nad ich smakiem rozpływał się też Marc Chagall. Chociaż wywodziła się ze skromnego domu, kulinarny talent przyniósł jej sławę wykraczającą daleko poza Wilno. Tuż przed wybuchem drugiej wojny światowej zdążyła wydać książkę, w której zgromadziła proste, lecz wyśmienite przepisy.
W 1941 roku ślad po Fani zaginął, a książka przepadła w wojennej zawierusze. Po latach została przez przypadek odnaleziona na targach antykwarycznych. Gdyby nie niezwykły zbieg okoliczności, nigdy nie odkrylibyśmy oryginalnych przepisów na:
- bajeczną chałkę,
- doskonały czulent,
- złociste latkes,
- wybitny kugel i wiele innych wspaniałych potraw.
To więcej niż książka kucharska. To opowieść o smakach, które przeniosą nas do przedwojennego Wilna, przybliżą aszkenazyjskie receptury i ideę Tikkun Olam – czynienia świata lepszym dla siebie i innych.
""Przepisy kuchni żydowskiej - smaki, które pokochał Marc Chagall i wileńska bohema"" to książka, która daje nam szansę na odkrycie tajników kulinarnego świata Fani Lewando, utalentowanej kucharki, której życiową misją była promocja zdrowego trybu życia. Jej potrawy, nasycone tradycyjnym aszkenazyjskim smakiem, cieszyły się uznaniem nie tylko lokalnej elity, ale także cenionych artystów takich jak Marc Chagall.
W książce tej znajdziemy przepisy, które zaskoczą nas swoją prostotą, a jednocześnie zadowolą najbardziej wyrafinowane podniebienia. Bajeczna chałka, doskonały czulent, złociste latkes czy wybitny kugel to tylko niektóre z nich. Wszystkie te przepisy zostały starannie zgromadzone przez Lewando tuż przed rozpoczęciem drugiej wojny światowej.
Niestety, wraz z wybuchem wojny, zarówno książka, jak i jej autorka zaginęły. Ślad po Fani Lewando zaginął w 1941 roku, a książka przepadła w zawierusze wojennej. Po wielu latach, dzięki niezwykłemu zbiegowi okoliczności, książka została odnaleziona na targach antykwarycznych.
Ta książka jest więc nie tylko kulinarnym przewodnikiem, ale także hołdem dla Fani Lewando i dla czasów, w których żyła. Jest opowieścią o smakach z przedwojennego Wilna, które dzięki niej możemy odtworzyć na nowo. Przybliża ideę Tikkun Olam - filozofii polegającej na ciągłym dążeniu do poprawy świata dla siebie i innych, której Lewando była wierną propagatorką.
Dietojarska kuchnia żydowska (wyd. 2021) Fania Lewando
Oprawa twarda |
Wydanie: Drugie |
ISBN: 978-83-240-7420-4 |
EAN: 9788324074204 |
Liczba stron: 272 |
Wydawnictwo: Znak Koncept |
Format: 165x230mm |
Cena detaliczna: 54,99 zł |
Rok wydania: 2021 |
37,39 zł
33,16 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką
54,99 zł - cena detaliczna
Dodaj do koszyka
Do koszyka
Kup w pakiecie
Kupuj więcej i oszczędzaj
Opis
Dietojarska kuchnia żydowska (wyd. 2021)
Galeria
Inni klienci sprawdzali również
Inne książki z tej kategorii
Recenzje
Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.
Powiedz, co sądzisz o tej książce
Dodaj recenzję+
Komentarze
Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.
Komentarze nie są potwierdzone zakupem