Chorwacja do zjedzenia wyd. 2024 Książka
Wydawnictwo: | Buchmann |
Rodzaj oprawy: | Okładka twarda |
Liczba stron: | 288 |
Rok wydania: | 2024 |
Kolejna część niezwykle lubianej serii książek Bartka Kieżuna łączących erudycyjne opowieści i osobiste historie z przepysznymi przepisami. Tym razem wielbiciel śródziemnomorskiej kuchni zabiera nas do Chorwacji i jak sam mówi: dzieli się wspomnieniami i opowieściami, które szczególnie ujęły jego serce. Na kartach tej książki spotkacie chorwackich królów, rzymskich cesarzy i osmańskich sułtanów. A na talerzach zobaczycie niezwykłe, smakowite kombinacje, bo w kulinarnym wszechświecie Chorwacji mieszali mniej lub bardziej skutecznie Grecy i Rzymianie, Turcy i Węgrzy, Włosi i Austriacy. A efekt? Jedyny i niepowtarzalny. Przekonajcie się sami.
„Kompetentna wielce i z pasją napisana, a w dodatku pięknie wydana książka — takie rzeczy nie zdarzają się zbyt często.”
Robert Makłowicz
„Już w momencie, kiedy pobieżnie wertowałam tę książkę, wiedziałam, że stanie się moją wierną towarzyszką i będę ją otwierać za każdym razem, kiedy zatęsknię za chorwackimi zapachami, smakami i kolorami. A potem wczytałam się w opowieści Bartka Kieżuna i zrozumiałam, że to o wiele więcej niż książka kulinarna — to także niebanalny reportaż, wciągający esej podróżniczy i przede wszystkim przepiękny hołd dla Chorwacji.”
Aleksandra Wojtaszek, kroatystka
Szczegółowe informacje na temat książki Chorwacja do zjedzenia wyd. 2024
Wydawnictwo: | Buchmann |
EAN: | 9788383871783 |
Rodzaj oprawy: | Okładka twarda |
Liczba stron: | 288 |
Rok wydania: | 2024 |
Data premiery: | 2024-11-13 |
Język wydania: | polski |
Podmiot odpowiedzialny: | Grupa wydawnicza FOKSAL Sp. z o.o. Marszałkowska 116/122 00-017 Warszawa PL e-mail: [email protected] |
Zainspiruj się podobnymi wyborami
Podobne do Chorwacja do zjedzenia wyd. 2024
Oceny i recenzje książki Chorwacja do zjedzenia wyd. 2024
Pomóż innym i zostaw ocenę!
Jaki kraj zawsze chcieliście zwiedzić? W moim przypadku jednym z takich miejsc po obejrzeniu serialu Gra o tron jest Chorwacja.A jako,że lubię poznawać nowe miejsca również kulinarnie propozycja Bartka Kieżuna, który podobnie jak ja uwielbia kraje śródziemnomorskie bardzo mnie zaciekawiła.I już teraz wiem, że intuicja mnie nie zawiodła.W tej przepięknie wydanej książce znalazłam nie tylko potawy, których nazwy zostały napisane również w języku chorwackim i których z pewnością chciałabym spróbować począwszy od pasty z papryki i dymnego bakłażana sałatki z ośmiornicy, chlebka adwentowergo czy kalmarów duszonych w białym winie przeczytałam też wiele ciekawostek na temat kraju o którym Bartek opowiada nie tylko jak przewodnik turystyczny, ale przede wszystkim jako zwiedzający wplatając w tę kulinarną podróż osobiste doświadczenia. Ma przy tym lekkie i obrazowe pióro co sprawia,że całość jest niezwykle przyjemna w odbiorze.Z pewnością skorzystam z przepisów i z opisu miejsc, które warto zobaczyć w Chorwacji.