Kuchnia lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję - Dushar Marianna, Lylo Ihor | okładka
Oprawa twarda
Wydanie: Pierwsze
ISBN: 978-83-240-8667-2
EAN: 9788324086672
Liczba stron: 448
Wydawnictwo: Znak Literanova
Format: 165x235mm
Cena detaliczna: 79,99 zł
Tłumaczenie: Katarzyna Kotyńska
Rok wydania: 2023

47,99 zł

47,99 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

79,99 zł - cena detaliczna

Zamów teraz, wyślemy jeszcze dziś!
Darmowa dostawa!
Darmowa dostawa!

Kup w pakiecie

Kupuj więcej i oszczędzaj

+
=

74,98 zł

66,88 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

109,98 zł - cena detaliczna

Do koszyka
+
=

92,78 zł

96,98 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

149,98 zł - cena detaliczna

Do koszyka

Opis

Marianna Dushar i Ihor Lylo "Kuchnia lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję"





Tak smakuje Lwów!

Barszcz ukraiński, ćwikła, gołąbki, bliny oprószone cukrem pudrem… Smaki, które wielu z nas pamięta z kuchni swoich babć. Swojskie, aromatyczne i proste dania ze składników, które znajdą się w każdej kuchni. Jedzenie, które pachnie miłością, nostalgią… Domem.

Ale kuchnia lwowska to o wiele, wiele więcej. Marianna Dushar – rodowita lwowianka i znawczyni lokalnych tradycji kulinarnych – zabiera nas w podróż po Galicji, gdzie mieszają się smaki kuchni polskiej i ukraińskiej, a swoistej pikanterii dodają im wpływy żydowskie, austriackie, huculskie, a nawet włoskie, greckie i bliskowschodnie.

Wyjątkowe przepisy zawarte w tej książce przeniosą cię do Lwowa – miasta, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Dowiesz się, jak smakuje konfitura z fiołków, kiszone cytryny i sałatka starolwowska. Skosztujesz huculskiej warii i przekonasz się, że ormiańska zupa „parzybroda” naprawdę jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż ostygnie!


Ponad 100 przepisów uzupełnionych anegdotami o dawnym i współczesnym Lwowie.


„Lwów to skarbnica historii, a więc również skarbnica smaków.
O tym właśnie jest ta doskonała książka!”

Robert Makłowicz


O AUTORCE

Marianna Dushar
na kuchni galicyjskiej zna się jak mało kto. Jest twórczynią popularnego w Ukrainie bloga kulinarnego panistefa.com. Choć mnóstwo inspiracji czerpie ze starych książek kucharskich, to swoim daniom nadaje nowoczesnego sznytu, pokazując, jak lwowiacy jedzą dzisiaj i jak bardzo ich kuchnia przesiąknięta jest smakami, zapachami i składnikami z różnych kultur.

Galeria

Zajrzyj do środka

Inni klienci sprawdzali również

22,50 zł 22,50 zł - najniższa cena 49,99 zł - cena detaliczna

24,33 zł 25,35 zł - najniższa cena 39,99 zł - cena detaliczna

26,99 zł 26,99 zł - najniższa cena 59,99 zł - cena detaliczna

Inne książki z tej kategorii

Dieta na twoich zasadach - Tara Stiles | mała okładka
-41 %

Dieta na twoich zasadach

Tara Stiles

7.0 / 10 (9 ocen)

41,00 zł 41,00 zł - najniższa cena 69,90 zł - cena detaliczna

Dieta bulionowa - Kellyann Petrucci | mała okładka
-39 %

Dieta bulionowa

Kellyann Petrucci

7.0 / 10 (1 ocena)

27,31 zł 27,31 zł - najniższa cena 44,90 zł - cena detaliczna

27,99 zł 27,99 zł - najniższa cena 39,99 zł - cena detaliczna

22,50 zł 22,50 zł - najniższa cena 49,99 zł - cena detaliczna

23,82 zł 23,82 zł - najniższa cena 39,90 zł - cena detaliczna

22,50 zł 22,50 zł - najniższa cena 49,99 zł - cena detaliczna

48,23 zł 48,23 zł - najniższa cena 69,90 zł - cena detaliczna

7 sposobów - Oliver Jamie | mała okładka
-31 %

7 sposobów

Jamie Oliver

7.9 / 10 (22 ocen)

48,29 zł 48,29 zł - najniższa cena 70,00 zł - cena detaliczna

20,25 zł 20,25 zł - najniższa cena 44,99 zł - cena detaliczna

38,49 zł 38,49 zł - najniższa cena 54,99 zł - cena detaliczna

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Smaki Galicji na Twoim stole

opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem 2023-10-20
Książka „Kuchnia lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję" autorstwa Marianny Dushar i Ihora Lylo to prawdziwa perła wśród kulinarnych przewodników. Zostańcie przeniesieni do malowniczego Lwowa, gdzie każdy zakątek pachnie wyjątkowymi potrawami, będącymi połączeniem wielu kultur i tradycji.
Autorzy, rodowita lwowianka Marianna Dushar i Ihor Lylo, zabierają nas w kulinarną podróż po Galicji, ukazując bogactwo smaków, które tworzą kuchnię lwowską. To smakowite połączenie kuchni polskiej i ukraińskiej z wpływami żydowskimi, austriackimi, huculskimi, a nawet włoskimi, greckimi i bliskowschodnimi.
Książka obfituje w wyjątkowe przepisy, które pozwolą nam poczuć atmosferę tego magicznego miejsca. Wypróbujcie konfiturę z fiołków, kiszone cytryny czy sałatkę starolwowską. Poznajcie smak huculskiej warii czy ormiańskiej zupy „parzybroda".
Wszystko to sprawia, że "Kuchnia lwowska" to nie tylko książka kucharska, ale także opowieść o historii, kulturze i tradycji regionu. To prawdziwa uczta dla duszy i ciała, która przeniesie was wprost na lwowskie uliczki.

Kuchnia lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję - polecam na prezent

opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem 2023-09-19
Książka "Kuchnia lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję" autorstwa Marianny Dushar i Ihora Lylo to prawdziwa uczta dla miłośników kulinariów i historii. :) Ta wyjątkowa publikacja zabiera nas w podróż przez magiczny świat lwowskiej kuchni i opowiada fascynującą historię tego regionu.

Od pierwszych stron, czytelnik jest wciągnięty w niezwykły świat smaków, aromatów i tradycji, które od wieków kształtowały się na ziemiach Galicji. Autorzy nie tylko prezentują przepisy na klasyczne potrawy lwowskie, ale także dzielą się historiami i anegdotami związanymi z każdym z dań. To pozwala nam zrozumieć, że jedzenie to nie tylko sposób na zaspokojenie głodu, ale również sposób na utrzymanie kultury i historii danego regionu.

Książka jest nie tylko bogata w przepisy, ale także we wspaniałe fotografie, które doskonale oddają estetykę potraw oraz atmosferę Lwowa. Przepiękne zdjęcia zachęcają do eksperymentowania w kuchni i odkrywania smaków Galicji we własnym domu.

Podsumowując, "Kuchnia lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję" to niezwykle wartościowa pozycja dla wszystkich miłośników kulinariów, historii i podróży kulinarnej. To nie tylko książka kucharska, ale także opowieść o fascynującym regionie, który warto poznać i smakować. Marianna Dushar i Ihor Lylo stworzyli dzieło, które pozwala nam zbliżyć się do Galicji w sposób smakowity i inspirujący!!

Kuchnia lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję

opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem 2023-09-14
W dobie kulinarnych podróży na drugi koniec świata, warto zwrócić wzrok na tradycje bliższe naszemu sercu. Książka "Kuchnia lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję" to nie tylko zbiór smakowitych receptur, ale także fascynująca podróż przez kulturę i historię Galicji. Dla fanów kuchni regionalnej i domowych potraw, ta książka będzie prawdziwą kopalnią wiedzy.

Autorka nie ogranicza się tylko do prostego przedstawienia przepisów. Każdy z nich opatrzony jest ciekawą opowieścią czy anegdotą, która pozwala lepiej zrozumieć kontekst kulinarnych tradycji Galicji. Dzięki temu czytanie staje się przyjemnością nie tylko dla żołądka, ale i dla duszy.

Jeżeli jesteś pasjonatem kuchni i lubisz łączyć gotowanie z poznawaniem nowych kultur, "Kuchnia lwowska" to pozycja obowiązkowa. Znajdziesz tu mnóstwo inspiracji i wskazówek, jak przyrządzić prawdziwe lwowskie specjały w zaciszu własnej kuchni.

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.

Komentarze nie są potwierdzone zakupem