Szkodliwe substancje w żywności. Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne Książka
Wydawnictwo: | PWN |
Rodzaj oprawy: | Okładka broszurowa (miękka) |
Wydanie: | 1 |
Liczba stron: | 304 |
Format: | 16.5x23.5cm |
Rok wydania: | 2020 |
Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka.
Opisuje zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie niepożądanych substancji naturalnych a także obcych w surowcach i produktach żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub inaktywowania, warunki zapobiegające powstawaniu niekorzystnych dla zdrowia związków wskutek przechowywania i przetwarzania żywności, międzynarodowe regulacje prawne i systemy kontroli mające na celu zabezpieczenie zdrowotnej jakości żywności, a także ocenę realnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów stosujących racjonalne zasady odżywiania się.
W pracy nad książką uczestniczyło wielu autorów o uznanym autorytecie naukowym z kilku polskich ośrodków. Wskutek ich dobrej współpracy z redaktorami udało się przygotować manuskrypt stosunkowo jednolity stylistycznie i wyrównany pod względem poziomu naukowego i szczegółowości opisu. Nieliczne odstępstwa od zasad sformułowanych przez redaktorów naukowych wynikają m. in. z różnorodności podjętej tematyki, a także różnego podejścia autorów rozdziałów co do potrzeby uszczegółowienia treści.
Książka jest przeznaczona dla studentów różnych uczelni oraz pracowników gospodarki żywnościowej jako autorytatywne, aktualne źródło wiedzy o zagrożeniach wynikających z obecności szkodliwych substancji w żywności. Jej ważnym celem jest pokazanie czytelnikowi tych zagrożeń i sposobów ich minimalizowania.
Z recenzji:
„Autorzy zamieścili oraz przedyskutowali dogłębnie wiele wartościowych i żywotnych zagadnień zaczerpniętych zarówno z literatury specjalistycznej jak i będących efektem ich własnych przemyśleń, a także bogatego doświadczenia naukowo-badawczego. Poprawnie przetworzone owe informacje przyczyniły się do uzyskania przejrzystej i logicznej formy opisu zaprezentowanych w tekście zależności, opatrzonych często trafnym komentarzem.”
Prof. dr hab. Piotr Szefer
Szczegółowe informacje na temat książki Szkodliwe substancje w żywności. Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne
Wydawnictwo: | PWN |
EAN: | 9788301212995 |
Rodzaj oprawy: | Okładka broszurowa (miękka) |
Wydanie: | 1 |
Liczba stron: | 304 |
Format: | 16.5x23.5cm |
Rok wydania: | 2020 |
Data premiery: | 2020-09-10 |
Język wydania: | polski |
Podmiot odpowiedzialny: | Wydawnictwo Naukowe PWN S.A. Gottlieba Daimlera 2 02-460 Warszawa PL e-mail: [email protected] |
Zainspiruj się podobnymi wyborami
Podobne do Szkodliwe substancje w żywności. Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne
Oceny i recenzje książki Szkodliwe substancje w żywności. Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne
Pomóż innym i zostaw ocenę!
Pomóż innym i zostaw ocenę!