Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary
 - Cesari Luca | okładka
Broszurowa ze skrzydełkami
Wydanie: Pierwsze
ISBN: 978-83-240-8415-9
EAN: 9788324084159
Liczba stron: 336
Wydawnictwo: Znak Koncept
Format: 144x205mm
Cena detaliczna: 49,99 zł
Tłumaczenie: Mateusz Kłodecki
Rok wydania: 2022

22,50 zł

22,50 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

49,99 zł - cena detaliczna

Wyślemy w ciągu 24h
Darmowa dostawa!
Darmowa dostawa!

Kup w pakiecie

Kupuj więcej i oszczędzaj

+
=

60,50 zł

64,49 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

109,98 zł - cena detaliczna

Do koszyka
+
=

57,50 zł

60,99 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

104,98 zł - cena detaliczna

Do koszyka
+
=

73,50 zł

78,49 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

129,98 zł - cena detaliczna

Do koszyka
+
=

57,50 zł

60,99 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

104,98 zł - cena detaliczna

Do koszyka
+
=

57,50 zł

60,99 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

104,98 zł - cena detaliczna

Do koszyka
+
=

60,50 zł

64,49 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

109,98 zł - cena detaliczna

Do koszyka
+
=

60,50 zł

64,49 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

109,98 zł - cena detaliczna

Do koszyka
+
=

57,69 zł

60,99 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

104,98 zł - cena detaliczna

Do koszyka
+
=

54,49 zł

57,49 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

99,98 zł - cena detaliczna

Do koszyka
+
=

57,69 zł

60,99 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

104,98 zł - cena detaliczna

Do koszyka
+
=

67,29 zł

71,49 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

119,98 zł - cena detaliczna

Do koszyka
+
=

53,50 zł

57,49 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

99,98 zł - cena detaliczna

Do koszyka
+
=

57,50 zł

60,99 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

104,98 zł - cena detaliczna

Do koszyka
+
=

60,50 zł

64,49 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

109,98 zł - cena detaliczna

Do koszyka

Opis

Książka Luca Cesari "Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary"




„Rozmowa o kuchni nie jest dziś we Włoszech czynnością ani niewinną, ani pozbawioną ryzyka”.

Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragù. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o „tradycyjnych” włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą?

Nakarmieni „jedynymi słusznymi” przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą.

Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino?

Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej.

Rozsiądź się wygodnie z talerzem pełnym pasta al pomodoro i posłuchaj historii o tym, dlaczego dozwolone jest jedzenie spaghetti z sosem bolońskim i co wspólnego z włoskimi daniami ma Meksyk.

Palce lizać!

Książka uhonorowana Premio Bancarella della Cucina.

"Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary" - nowość Cesariego




„Czytałem z wypiekami na twarzy, a nieczęsto mi się to zdarza! W tej książce jest wszystko to, za co kocham Włochów – ogromna kulinarna erudycja, silne emocje, uzasadnione złośliwości oraz ogromna miłość do kuchni. Świetna, lekka jak piórko i mądra książka o tym, że najciekawsze historie zawsze rozgrywają się w kuchni”.

Bartek Kieżun – dziennikarz, kucharz i fotograf. Autor serii przewodników kulinarnych po świecie śródziemnomorskim

Ebook i Audiobook

Czytaj jak chcesz. Książka dostępna na czytniki i aplikacje mobilne.

Kup ebook

Inni klienci sprawdzali również

34,44 zł 34,44 zł - najniższa cena 49,90 zł - cena detaliczna

22,50 zł 22,50 zł - najniższa cena 49,99 zł - cena detaliczna

Ośmioro kuzynów - Louisa May Alcott | mała okładka
-40 %

Ośmioro kuzynów

Louisa May Alcott

7.5 / 10 (148 ocen)

26,80 zł 26,80 zł - najniższa cena 44,90 zł - cena detaliczna

22,99 zł 22,99 zł - najniższa cena 22,99 zł - cena detaliczna

Nowe jedwabne szlaki
 - Peter Frankopan | mała okładka
-20 %

Nowe jedwabne szlaki

Peter Frankopan

6.2 / 10 (46 ocen)

40,18 zł 40,18 zł - najniższa cena 49,99 zł - cena detaliczna

Inne książki z tej kategorii

Drapieżca. Wspomnienia pilota zdalnego zabójcy - McCurley T. Marck | mała okładka
-43 %

Drapieżca. Wspomnienia pilota zdalnego zabójcy

McCurley T. Marck

5.8 / 10 (21 ocen)

22,79 zł 22,79 zł - najniższa cena 39,99 zł - cena detaliczna

Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą - Kaźmierowski Tomasz, Mizerka Maciej, Paszczak Artur | mała okładka
-28 %

Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą

Kaźmierowski Tomasz, Mizerka Maciej, Paszczak Artur

4.3 / 10 (7 ocen)

28,77 zł 28,91 zł - najniższa cena 39,90 zł - cena detaliczna

Opowieści królowej pustyni - Gertrude Bell | mała okładka
-28 %

Opowieści królowej pustyni

Gertrude Bell

6.2 / 10 (19 ocen)

35,33 zł 35,33 zł - najniższa cena 49,00 zł - cena detaliczna

Kroniki raka - George Johnson | mała okładka
-31 %

Kroniki raka

George Johnson

6.1 / 10 (46 ocen)

24,08 zł 24,08 zł - najniższa cena 34,90 zł - cena detaliczna

Gdzie u diabła jest Osama bin Laden? - Morgan Spurlock | mała okładka
-41 %

Gdzie u diabła jest Osama bin Laden?

Morgan Spurlock

7.3 / 10 (20 ocen)

17,73 zł 17,73 zł - najniższa cena 29,90 zł - cena detaliczna

Opis krainy Gog - Marian Sworzeń | mała okładka
-27 %

Opis krainy Gog

Marian Sworzeń

7.5 / 10 (4 oceny)

29,24 zł 29,24 zł - najniższa cena 39,90 zł - cena detaliczna

Od szczytu do otchłani - Antoni Ferdynand Ossendowski | mała okładka
-39 %

Od szczytu do otchłani

Antoni Ferdynand Ossendowski

7.5 / 10 (31 ocen)

15,52 zł 15,52 zł - najniższa cena 25,50 zł - cena detaliczna

Irak W stanie wojny - Kraśko Piotr | mała okładka
-43 %

Irak W stanie wojny

Kraśko Piotr

6.5 / 10 (60 ocen)

9,63 zł 9,63 zł - najniższa cena 16,90 zł - cena detaliczna

Tunezja - Anna Kobus, Krzysztof Kobus | mała okładka
-43 %

Tunezja

Anna Kobus, Krzysztof Kobus

5.6 / 10 (5 ocen)

9,63 zł 9,63 zł - najniższa cena 16,90 zł - cena detaliczna

Szokująca prawda o aborcji - Stanisław Rapczuk | mała okładka
-37 %

Szokująca prawda o aborcji

Stanisław Rapczuk

2.0 / 10 (2 oceny)

15,65 zł 15,65 zł - najniższa cena 24,90 zł - cena detaliczna

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Trefne tłumaczenie, niewygodna struktura

opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem 2022-08-16
Wydawnictwo Znak Koncept opublikowało książkę »Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary«. Autorem jest Luca Cesari. Za tekst polski odpowiadają: tłumacz Mateusz Kłodecki i redaktor prowadząca Sylwia Tusz.

Szum medialny towarzyszący wydaniu podkreślał »wspaniałą pracę tłumacza« - włoskie przepisy sprzed wieków są tu rzekomo oddane polszczyzną z analogicznego okresu. Ba, nawet sam tłumacz w specjalnym posłowiu rozpływa się nad własnym talentem (por. zdjęcie).

Mateusz Kłodecki w swoim tłumaczeniu chętnie sięga po słowo »lubo«. Na stronie 26 zamieszczony jest przepis z 1803 roku. W polskim tłumaczeniu czytamy:

»Rozpuść w rondlu solidną bryłę masła, dodaj makaron uwarzony w osolonej wodzie, dobrze odcedzony, potrzymaj na ogniu dobrą chwilę, zasyp tartego parmezanu (a jeśli chcesz, daj też szczyptę pieprzu lubo tretowanego cynamonu)«

I dalej:

»Można przyszykować makarony inszym jeszcze sposobem, to jest przyrządziwszy je tak, jako wcześniej opisane zostało, możecie zadać im trochę coulis lubo sosu z pieczystego, lubo angielskiego pieprzu, podawać pięknie ozdobione na takimż samym talerzu. Albo zamiast coulis lub sosu, zalać możesz mlekiem, lub śmietaną, lub beszamelem, a podawać tak, jako wyżej powiedziane zostało.«

Bardziej wyrobiony czytelnik literatury polskiej wie, że »lubo« to albo przysłówek oznaczający »miło, przyjemnie«, albo spójnik oznaczający »choć, chociaż«. W takich właśnie dwóch hasłach opisuje to słowo choćby Doroszewski:
sjp.pwn.pl/doroszewski/lubo-I;5447413.html i sjp.pwn.pl/doroszewski/lubo-II;5447414.html

Nas interesuje znaczenie drugie. Oto przykłady z początku XIX wieku, współczesne włoskiemu przepisowi:

»I lubo jeszcze trybu wiejskiego nie umiem, domyślam się.« (Krasicki).

»Mąż utrzymywał, że lubo nadobne, jednak do niego całkiem niepodobne.« (Fredro)

A tu przykłady ciut późniejsze:

»Ludzie ciągnący czółna, lubo przyzwyczajeni, żegnali się pobożnie«, »Winicjusz, lubo chory i nawykły do giętkości Greka, nie mógł jednak wstrzymać uśmiechu. « (Sienkiewicz).

»Rozejrzawszy się, poznały Krasnoludki, że okolica, lubo zaniedbana i pusta, miała przecież także zapasy swoje i to nie byle jakie.« (Konopnicka).

Więcej przykładów podaje Doroszewski.

W połowie XVI wieku Jan Kochanowski używał co prawda »lubo« w znaczeniu podobnym do »czy to, czy«, nieco zbliżonym do »lub«:

»Pociesz mię, jako możesz, a staw sie przede mną lubo snem, lubo cieniem, lub marą nikczemną.«, »Lubo wstając, gore jaśnie, lubo padnąc, słońce gaśnie, mnie jednako serce boli, a nigdy się nie utoli.«

Jednak to użycie sprzed 450 lat, użycie w poezji, i nawet Kochanowski nie używa »lubo« w prostej roli spajającej dwa rzeczowniki. Dwieście czy sto lat temu »lubo« znaczyło coś zupełnie innego niż »lub«.

Lubo Pan Kłodecki ni to Krasickiego, ni Fredry, ni Sienkiewicza nie czytał, jednakowoż do poklepywania się po własnych plecach pierwszy.

Miała być (jak sam tłumacz to określił) »rekonstrukcja, archaizacja, stylizacja«. Wyszło tłumoczenie.

Wątpliwa jest też redakcja techniczna książki.

W oryginalnym wydaniu włoskim przypisy w każdym rozdziale są numerowane osobno (od 1) i umieszczone na końcu każdego rozdziału.

W wydaniu polskim przypisy numerowane są w każdym rozdziale osobno, ale umieszczono je wszystkie na końcu książki - gdzie ten sam numer przypisu powtarza się co kilka stron.

Jeśli więc chcemy znaleźć źródło cytatu, który nas interesuje, musimy zapamiętać numer odnośnika (np. 14), potem cofnąć się, by znaleźć numer rozdziału, w którym jesteśmy (np. 4), potem skoczyć na koniec książki i tam w masie przypisów znaleźć sekcję przypisów do naszego rozdziału - i dopiero tam wyszukać przypis. Żywej paginy brak nawet w pokaźnej sekcji przypisów.

Męczarnia.

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.

Komentarze nie są potwierdzone zakupem