Hummusy i pasty - Konrad Budzyk | okładka
Znak literanova

Hummusy i pasty Konrad Budzyk

Oprawa miękka

Wydanie: pierwsze

Pierwsze wydanie: 2017-08-07

ISBN: 978-83-240-4634-8

Liczba stron: 208

Wydawnictwo: Znak literanova

Format: 165x235mm

Cena katalogowa: 39,90 zł

Rok wydanie: 2017

39,90 zł 26,99 zł

Oszczędzasz 12,91 zł
-32 %
Zamów teraz, wyślemy jeszcze dziś!

Opis

76 prostych i inspirujących przepisów na zdrowe i pyszne hummusy i pasty

To nieprawda, że hummus to tylko ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa.

Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek.

Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową pastą z czarnej fasoli?

Dzięki tej książce dowiesz się, jak ugotować ciecierzycę, żeby kusiła orzechowym smakiem, do czego używać czarnej soli i jak wytrawnie smakuje kiszona cytryna.

Konrad Budzyk, dietetyk, weganin i bloger, sprawi, że zdrowe warzywa i owoce pojawią się na twoim stole w nowej, zaskakującej postaci.

Ebook i Audiobook

Czytaj jak chcesz. Książka dostępna na czytniki i aplikacje mobilne.

Recenzje

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst przez formularz.

Hummusy i pasty

2019-02-01 Książka autorstwa Konrada Budzyka składa się 76 prostych i inspirujących przepisów.

Autor wyjaśnia na początku dlaczego napisał książkę i na co zwraca szczególną uwagę podczas przyrządzania hummusów, past, sosów oraz smakowitych dodatków.

Podoba mi się pozytywne podejście autora do każdego przepisu i z jaką serdecznością i przygotowaniem podchodzi do tematu całości książki. Zachęca nas Czytelników do wykonania prostych, zdrowych połączeń, które posiadają różnorodne smaki.

Tworzenie każdego z przepisów Pana Konrada Budzyka to codzienna jego pasja i przygoda z którą dzieli się również na swoim autorskim blogu. Ma on nadzieję, że Czytelnicy poznają i przyjrzą się z bliska jak to jest w świecie kulinarnych nowości.

Książka ta zawiera: opisy past,humusów,porady jak ugotować strączki, jak ułatwić sobie życie tj. przyprawy, oleje, wszystko co suche, jedzenie w puszkach, moździerz, przyprawy i dodatki, przechowywanie, miary, przelicznik objętości na wagę.

Moją uwagę zwróciły następujące przysmaki takie jak: humus czosnkowy, hummus z białej fasoli pieczonego czesnego, hummus z bobu, pasta z bobu i z miętą, pasta zielonego groszku, pasta bezjajeczna, pasta prażona, klasyczna pasta paprykowa, pasta z bakłażana, pasta szpinakowa , pasta brokułowa, pasta oliwkowa, pesto z jarmużu, pasztet sojowy w słoiku, pasztet fasolowo - gryczany, pasztet z białych warzyw, sos słodko- kwaśny, masło roślinne.

Pan Konrad Budzyk przekazuje swoją wiedzę kulinarną w sposób przejrzysty, prosty.

Doradza Czytelnikom jak przyrządzić dany przepis, aby prezentował się estetycznie na talerzu.

Twarda oprawa , zawiera 207 stron , kolorowe zdjęcia na każdej ze stron zaprezentowanego dania, tabele, Wydawnictwo Znak, Kraków 2017.

Polecam tę książkę szczególnie tym Czytelnikom, którzy cenią walory smakowe kuchni wegańskiej chcący poznać przy tym nowe przepisy warte przyrządzenia.

Zbiór pomysłów na pasty kanapkowe i nie tylko

2019-01-31 Hummusy i pasty to najnowsza książka kucharska Konrada Budzyka, autora bloga Blendman.pl w której znajdziecie 76 przepisów na wegańskie hummusy i pasty kanapkowe. Pierwsza część to wstęp w którym poznajemy autora książki, jego historię i to dlaczego został blogerem oraz weganinem. W drugiej dowiadujemy się co nieco o pastach, trzeciej o hummusie. Piąta i szósta część to zasady przygotowywania strączków potrzebnych do wykonania hummusu, pasty lub pasztetu a także jak zaopatrzyć swoją spiżarnie, przechowywać pasty a także miary i wagi.

Kolejne rozdziały to przepisy, które podzielono na: Hummusy, Pasty, Pasztety oraz Smakowite dodatki.
Książka z pewnością będzie inspirująca dla tych, którzy szukają pomysłów na smaczne pasty i pasztety. Jedyne co może wzbudzać "ale" to według mnie zbyt naświetlone zdjęcia, ale to tylko moja opinia. Jakby nie było warto jej się przyjrzeć dokładniej.

Śniadanie inaczej

2019-01-31 Jeszcze kilka lat temu dieta wegańska jawiła się wszystkim jako egzotyczny sposób żywienia. Nie było książek kulinarnych skierowanych do wegan, wegańskich blogów kulinarnych, a asortyment wegańskich produktów spożywczych pozostawiał wiele do życzenia. W przeciągu kilku ostatnich lat sporo się zmieniło, głównie za sprawą takich osób jak Marta Dymek, które w sposób niezwykle ciekawy i nienachalny zachęcały to spróbowania potraw wegańskich. To właśnie dzięki blogowi Jadłonomia, Wegan Nerd, Mniumniu czy True Taste Hunters coraz więcej osób (w tym zatwardziałych mięsożerców) przekonywało się do kuchni wegańskiej. Powyżsi autorzy niejako przetarli szlak Konradowi Budzykowi, stąd sądzę, że jego książka znajdzie wielu nabywców. Przemawia za tym nie tylko rosnąca popularność diety wegańskiej, lecz również poszerzające się grono osób, które samodzielnie chcą przygotowywać posiłki i do minimum ograniczyć korzystanie z gotowych produktów.

W książce zgodnie z tytułem znajdziemy hummusy, tak w wersji klasycznej jak i nietypowej np. z dynią, groszkiem, pasty do chleba (wytrawne oraz słodkie) oraz pasztety warzywne. Wszystkie przepisy są wegańskie i co prawda niektóre z nich wymagają posiadania rzadziej spotykanych przypraw (czarna sól) czy produktów (topinambur), jednak znakomita większość przepisów może być wykonana przy użyciu składników, które każdy z nas ma w domu.

Przepisy Konrada są jasne i klarowne, opis jest dokładny. Dodatkowym atutem jest wartość kaloryczna oraz składniki odżywcze, co będzie kluczowe dla osób, które z różnych względów muszą liczyć kalorie. Wydanie książki tj. jej szata graficzna i zdjęcia są przyjemne dla oka, jednak niczym się nie wyróżnia, ot jest poprawna. Jedyne czego mi brakuje to krótkiego opisu poprzedzającego konkretny przepis, jego historia, wskazówki autora (niektóre z przepisów posiadają opis, jednak bardziej przypomina on wpis informacyjny). U Konrada brakuje mi gawędziarskiego stylu Marty Dymek, której przepisy czytam właśnie dla tych kilku-zdaniowych wprowadzeń, to najczęściej one przekonywały mnie do wypróbowania konkretnego przepisu.

Mimo małych niedociągnięć książkę polecam w zasadzie wszystkim tym, którzy chcą odmienić swoje śniadanie i zrezygnować z gotowych produktów na rzecz tych wykonanych własnoręcznie. Ja doceniam książkę głównie za przepisy na pasty, ale nie te w klasycznej, lecz w alternatywnej wersji (np. indyjski hummus z marchewką i rodzynkami, pastę z cebuli i maku) i na pewno będę z niej często korzystać.

Powiedz, co sądzisz o tej książce

Dodaj recenzję+

Komentarze

Podziel się opinią z innymi czytelnikami i fanami księgarni.